Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Directeurs kunstacade­mies vrezen sociaal bloedbad

- KRISTIN MATTHYSSEN

Er heerst onrust bij de leerkracht­en in het deeltijds kunstonder­wijs (DKO). Door de coronamaat­regelen, haakte bij de volwassene­n een kwart tot een derde van de leerlingen dit schooljaar af. “Als de lesuren van volgend schooljaar berekend worden op die van dit schooljaar zoals gebruikeli­jk, dreigt er een sociaal bloedbad”, vreest ook Koen De Roovere, directeur van de Academie Noord in Brasschaat.

Veel leerkracht­en uit het deeltijds kunstonder­wijs kijken met een bang hart naar de toekomst. Dat ervaart ook Koen De Roovere, directeur van Academie Noord, de gemeenteli­jke academie voor beeldende kunsten Brasschaat en bestuursli­d van directeure­nverenigin­g Denk Beeld. Denk Beeld behartigt de belangen van de academies voor Beeldende en Audiovisue­le Kunsten (BAK).

“We ondervinde­n een serieuze impact van het coronaviru­s op onze inschrijvi­ngsaantall­en voor het lopende schooljaar”, vertelt De Roovere. “De terugval situeert zich vooral bij de volwassen leerlingen vanaf 18 jaar en in mindere mate bij de kinderen vanaf 6 jaar.”

Over het algemeen in Vlaanderen verloren de academies een kwart tot een derde in de vierde graad en bij de specialisa­tiejaren. Het inschrijvi­ngsgeld is aanzienlij­k in die categorie, rond de 320 euro. Het zijn ook die studenten die de meeste omkadering krijgen, lees: het meest aantal lerarenure­n.

Bevriezing

“Zelf heb ik in onze academie een terugval van vijftien bij de kinderen. Op een totaal van zeshonderd valt dat goed mee. In de middelbare graad zijn we ongeveer status quo gebleven. De grootste daling zit ook bij ons bij de volwassen, met een daling van veertig leerlingen”, zegt De Roovere. “Hierin zit een groot segment zestigplus­sers. Soms mensen die thuis een partner met een onderligge­nde problemati­ek hebben. Velen van hen haakten in augustus af, omdat niet duidelijk was hoe het schooljaar er zou uitzien. In maart 2020 bij de eerste lockdown gingen de academies volledig dicht. Tot de herfstvaka­ntie zaten we in code oranje, maar daarna zijn we geswitcht naar code rood. Voor kinderen uit het basisonder­wijs verandert er weinig, maar vanaf 12 jaar mag je slechts aan maximum vier leerlingen lesgeven.

Leerlingen zagen hun dagelijks lesaanbod enorm slinken. In de beeldende en audiovisue­le kunsten staat het fysieke atelier centraal. Sommige anciens lasten daarom een sabbatjaar in.”

Andere regeling

De Academie Noord telt 1.100 leerlingen. In totaal gaat het dus om grote aantallen. Het ministerie van Onderwijs beroept zich voor het toekennen van het aantal uren voor het deeltijds kunstonder­wijs op de inschrijvi­ngen van februari van het voorgaande schooljaar. “Wij hopen dat minister van Onderwijs Ben Weyts het aantal leraarsure­n gaat baseren op de financierb­are leerlingen die in februari 2020 ingeschrev­en waren, en niet op die van februari 2021”, zegt Koen De Roovere. “Vanuit Denk Beeld vragen wij aan het kabinet om een bevriezing van de urenpakket­ten te doen voor de komende twee schooljare­n.”

Intussen is er grote onrust bij leraars over hun toekomst. Zeker bij leerkracht­en zonder vaste benoeming. Griet Van Steen (46) uit Pulderbos geeft tekenles aan de Academie Turnhout en in het filiaal van diezelfde academie in Zoersel. Ondanks haar lange staat van dienst, is ze nog niet vastbenoem­d. “Dat komt omdat ik eerst voor de gemeente Zoersel heb gewerkt. In totaal geef ik veertien uur les, maar dit jaar heb ik al op een heel onredelijk­e manier vier uur verloren omdat een andere collega mijn uren opeiste. Dat kan zo, als je nog geen vaste benoeming hebt.”

Ongerusthe­id

Zelf geeft Griet les aan de 8- en 9-jarigen en aan de middelbare graad. “In mijn groepen is er niet zo veel veranderd. Ik draag een mondkapje en heb even online les gegeven, maar sinds januari verloopt alles weer vrij normaal. De ene groep krijgt vijftig minuten, dan ontsmet ik de klas en dan komt de andere groep. Het gaat dus nog. Toch ben ook ik heel ongerust wat het volgend schooljaar brengt.”

Het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kon maandag nog geen uitspraken doen over het al dan niet bevriezen van de lesuren in het deeltijds kunstonder­wijs. “Die gesprekken lopen nog met onder meer de directeurs­vereniging­en Codibel en Verdi”, zegt de woordvoerd­er. “Wij voeren dat debat niet in de media.”

Koen De Roovere Directeur Academie Noord “Wij hopen dat Ben Weyts het aantal lesuren baseert op de leerlingen die in februari 2020 ingeschrev­en waren, en niet in 2021.”

FOTO ISOPIX Ben Weyts Minister van Onderwijs “Die gesprekken lopen nog met onder meer de vereniging­en van directeurs Codibel en Verdi. Wij voeren dat debat niet in de media.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Koen De Roovere, directeur van de Academie Noord, ziet bij de volwassene­n een stevige afname van veertig leerlingen, meestal zestigplus­sers.
FOTO KOEN FASSEUR Koen De Roovere, directeur van de Academie Noord, ziet bij de volwassene­n een stevige afname van veertig leerlingen, meestal zestigplus­sers.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium