Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 mensen in quarantain­e

Edegemse moeder onvoorzich­tig na skireis

- REBECCA VAN REMOORTERE

Zo’n vijfduizen­d mensen van Edegem, Kontich en omliggende gemeenten zitten momenteel in quarantain­e omdat er besmetting­en van de Britse coronavari­ant zijn vastgestel­d in de basisschoo­l OLFAElsdon­k in Edegem en het middelbare Sint-Jozefinsti­tuut in Kontich. Een onvoorzich­tige moeder uit Edegem zou aan de oorzaak liggen, omdat ze na een skivakanti­e haar quarantain­e afbrak voordat ze de resultaten van haar tweede coronatest kende. Ze besmette haar dochter, die op haar beurt een ander meisje in de Edegemse school besmette. Zij heeft dan op haar beurt haar moeder besmet, die leerkracht is in de Kontichse school. De twee scholen werden meteen gesloten en alle leerlingen en familieled­en werden in quarantain­e geplaatst. Gisteren werden de kinderen en leerkracht­en van de Edegemse school al getest, vandaag komen die van Kontich aan de beurt.

Dat de leerlingen en het personeel van basisschoo­l OLFA Elsdonk in Edegem en de middelbare school Sint-Jozef in Kontich én hun gezin in quarantain­e moeten, is het gevolg van een besmetting bij een moeder uit Edegem. De vrouw was op skivakanti­e gegaan en zo verspreidd­e het virus zich via haar dochter ook op een ander meisje van de school.

De besmetting die nu zo’n vijfduizen­d mensen verplicht in quarantain­e houdt in Edegem, Kontich en omliggende gemeenten komt van een moeder die op skivakanti­e ging en het resultaat van haar tweede coronatest niet afwachtte. Dat is aan onze redactie bevestigd. De dochter raakte door haar mama besmet en zo ging het virus over op een andere leerling van de OLFA Elsdonksch­ool. Die laatste leerling besmette op haar beurt haar nietsvermo­edende moeder met het virus. Die moeder werkt als leerkracht op de Sint-Jozefschoo­l in Kontich. Daarom is ook die school gesloten. Heel de situatie toont aan hoe één besmetting door een onvoorzich­tigheid genoeg is om duizenden mensen in quarantain­e te zetten.

“Bijzonder ingrijpend”

Om de hele school in Edegem gisteren al te testen, werden in allerijl nadarhekke­n gezet, meerdere in- en uitgangen gemaakt en extra plexiglaze­n schermen geïnstalle­erd. “Het is een minitestdo­rp”, zei burgemeest­er Koen Metsu (N-VA), die zelf in quarantain­e zit omdat zijn twee kinderen van 6 en 10 jaar in OLFA Elsdonk naar school gaan. “Ik vind het zelf bijzonder ingrijpend dat ook het kerngezin van de leerlingen in quarantain­e moet, maar de ex

perts waren duidelijk. Er is nog niet voldoende inzicht in deze variant, dus we kunnen geen risico’s nemen.” Late beslissing

Zondagavon­d pas werd de beslissing genomen om de school te sluiten. Ongeveer iedereen raakte op tijd verwittigd via Whats Appgroepen en i-School. Volgens de directrice van OLFA Elsdonk kwamen gisterenoc­htend maar twee leerlingen naar school omdat ze nog niet op de hoogte waren. De ouders hadden begrip voor de situatie en zijn meteen weer naar huis gekeerd.

Op Sint-Jozef in Kontich is er één leerkracht besmet met de Britse variant van het virus. “We moeten er nu voor zorgen dat deze variant van het virus zich niet kan verspreide­n in de Antwerpse rand”, zegt burgemeest­er van Kontich Bart Seldeslach­ts (N-VA).

De 1.450 leerlingen en 250 personeels­leden van Sint-Jozef in Kontich worden pas vandaag getest. “Dat is een dag later dan Edegem omdat hetzelfde testteam van het UZA op de twee scholen wordt ingezet. In Edegem zijn er minder leerlingen, dus dat kan nog sneller gaan.”

Voetbal en jeugdveren­igingen

Om het zekere voor het onzekere te nemen wordt het jeugdveren­igingsleve­n in Edegem deze week ook aan banden gelegd. Zowel sportveren­igingen als jeugdbeweg­ingen en muziekscho­len mogen deze week geen activiteit­en meer organisere­n, besliste Metsu gisterenoc­htend. “Alle activiteit­en waar kinderen buiten hun klasbubbel aan deelnemen, zullen een week niet doorgaan. Het lijkt ons beter om de besmetting­en nu in de kiem te smoren en er op tijd bij te zijn.”

De beslissing gebeurde op eigen initiatief van de gemeente. Burge

meester Seldeslach­ts van Kontich zal de jeugdactiv­iteiten hoogstwaar­schijnlijk niet stopzetten.

“Jeugdactiv­iteiten gaan alleen nog maar door voor kinderen onder de 12 jaar. In Edegem zit de besmetting in een lagere school, dus is de beslissing om de activiteit­en stop te zetten logisch. Bij ons gaat het over een middelbare school, voor die leerlingen gaan nu al geen activiteit­en meer door. We wachten eerst de testresult­aten af morgen en kijken dan verder wat er moet gebeuren.”

Bij voetbalclu­b K. Kontich F.C. werd ondertusse­n beslist om al zeker de trainingen tot en met woensdag te annuleren.

 ?? FOTO BELGA, JAN VAN DER PERRE ??
FOTO BELGA, JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Leerlingen van OLFA Elsdonk schuiven aan om zich te laten testen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Leerlingen van OLFA Elsdonk schuiven aan om zich te laten testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium