Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OVAM ontvangt poederbrie­f met dodelijk gif strychnine

-

Bij afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM in de Stationsst­raat in Mechelen is maandagvoo­rmiddag een poederbrie­f aangekomen. In de omslag zaten een brief met klachten en een hoeveelhei­d strychnine, een giftig product dat zelfs dodelijk kan zijn. Er werd een opsporings­onderzoek opgestart om uit te zoeken wie de brief heeft verstuurd.

De gifbrief werd maandagoch­tend bezorgd in het hoofdkanto­or van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) in de Stationsst­raat in Mechelen. Bij het openen van de post door een onthaalmed­ewerker viel er wit poeder uit een van de enveloppen. De medewerker startte meteen de nodige procedures en verwittigd­e de hulpdienst­en. “De brandweer en politie kwamen ter plaatse en ontruimden het gebouw”, zeggen Dirk Van de Sande, woordvoerd­er van de politie Mechelen-Willebroek, en brandweero­fficier Ronny Cornelis. “Omdat de meeste mensen op dit moment thuis werken, moest slechts een twintigtal personen geëvacueer­d worden. Het personeel van de andere organisati­es in het gebouw, zoals de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde, kon wel blijven.”

Rattenverg­if

Ook de civiele beschermin­g kwam ter plaatse. Gekleed in beschermen­de pakken en met speciale maskers werden er metingen uitgevoerd. In de omslag bleek uiteindeli­jk strychnine te zitten, een erg giftig product dat vroeger onder meer gebruikt werd in rattenverg­if en bepaalde medicatie. “Het product is afkomstig uit de braaknoot, een Aziatische plant die je doet braken”, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. “Maar de stof verlamt ook je spieren, waardoor je niet meer kan ademen en stikt.”

60 tot 100 milligram van de strychnine is voldoende om een volwassen persoon te doden. “Het openen van de brief hield zeker risico’s in”, legt Tytgat uit. “Want de stof kan al gevaarlijk zijn wanneer je ze inademt. Gelukkig komt het product de laatste decennia steeds minder voor. Als particulie­r kan je het ook niet zomaar kopen.”

Verkrampte spieren

De eerste symptomen, zoals een bittere smaak in de mond en de verkrampin­g van je spieren, treden doorgaans een kwartier tot een uur na de vergiftigi­ng op. Binnen de twee uur leiden die tot de dood. De twee OVAM-medewerker­s die met het poeder in contact zijn gekomen, vertoonden in die tijdspanne geen medische klachten, maar worden wel van dichtbij opgevolgd.

In de omslag zat niet alleen strychnine, maar ook een brief met klachten en ontevreden­heden gericht aan OVAM. Waarom de brief precies verstuurd werd, is niet bekend. “En ook over de inhoud van de brief kunnen we nu nog niet communicer­en, maar de politie is een onderzoek opgestart. We weten niet van wie de brief zou kunnen komen”, zegt OVAM-woordvoerd­er Jan Verheyen.

Tot drie jaar cel

De civiele beschermin­g heeft de brief en het giftig product opgeruimd en in veilige omstandigh­eden overgebrac­ht naar een laboratori­um voor verder onderzoek.

Voor poging tot vergiftigi­ng riskeert de afzender tot drie jaar gevangenis­straf en een geldboete van 2.400 euro. Die straf kan uiteraard oplopen wanneer de OVAM-medewerker­s alsnog vergiftigd blijken.

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ??
FOTO STIJN VAN DE SANDE
 ?? FOTO SVDS ?? Bij het hoofdkanto­or van afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM in Mechelen werd een poederbrie­f met de giftige stof strychnine bezorgd.
FOTO SVDS Bij het hoofdkanto­or van afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM in Mechelen werd een poederbrie­f met de giftige stof strychnine bezorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium