Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allerlaats­te kans voor Lamkel Zé, ondanks protest

- JENS VANCAENEGH­EM ARNOUT GYSSELS

De uitbraken van de Britse variant in het land baren zorgen. Zeker omdat die veel besmetteli­jker is voor kinderen. Voorlopig kijkt de politiek de kat nog uit de boom. Eerst een Europese top afwachten en een nieuw rapport van de experts dat de impact van die Britse variant in kaart moet brengen. “We volgen de cijfers op de voet”, zegt men bij het Overlegcom­ité.

Het Overlegcom­ité wacht de Europese top af vooraleer verdere knopen over reizen en grenzen worden doorgehakt. Voordien heeft het weinig zin, horen we in regeringsk­ringen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal de komende dagen zijn Europese collega’s contactere­n om de violen te stemmen.

“De doelstelli­ng is duidelijk: ervoor zorgen dat terugkeren­de reizigers niet meer met het virus in hun valies terugkeren”, zegt men binnen de federale regering. Maar daarvoor is het wachten tot vrijdag op het Overlegcom­ité. Na een dag druk overleg besloten premier Alexander De Croo (Open Vld) en de minister-presidente­n om eerst de Europese top af te werken. Die buigt zich donderdag over de coronapand­emie en dan vooral over de uitbraken van de Britse variant.

Dat er iets staat te gebeuren, is wel zeker. Zo zitten alle regeringen op dezelfde lijn als het gaat om het aanscherpe­n van de quarantain­eregels. Wie langer dan zestien uur in het buitenland blijft, moet bij terugkeer tien dagen in quarantain­e. Met een test op de eerste en de zevende dag van terugkeer. Pas als die tweede negatief is, mag je er weer uit. Nu geldt dat alleen voor mensen die langer dan 48 uur buiten België blijven. Het is een van de befaamde ‘gaten’ die minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) wil dichten in de afweergord­el.

Op zich is dat een maatregel die nog op een elektronis­ch Overlegcom­ité beslist zou kunnen worden, maar op tafel ligt ook een verbod op niet-essentiële reizen of op zijn minst een officieel negatief advies van Buitenland­se Zaken. Dat betekent in de praktijk dat verzekerin­gsmaatscha­ppijen zo’n reis niet langer dekken, waardoor bijvoorbee­ld touroperat­ors geen andere keuze hebben dan dergelijke reizen te schrappen. En het is daar dat de regeringen Europa afwachten. De premier en minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) breken een lans voor een “geharmonis­eerde Europese aanpak”. De Croo overlegt volop met zijn buitenland­se collega’s om de violen te stemmen.

Kwaad bloed

Met de krokusvaka­ntie voor de deur wil het Overlegcom­ité alleszins een nieuw scenario als met de kerstvakan­tie vermijden. Toen trokken vele duizenden landgenote­n toch nog op reis. Blijft de vraag of het allemaal wel snel genoeg gaat. Dat het dossier nu nog eens het hele overleg door moet, zet zelfs binnen het Overlegcom­ité wel kwaad bloed. “Dit ligt allemaal al weken op tafel”, zegt een ingewijde. “Terwijl er nu om en bij de vijfduizen­d mensen in quarantain­e zitten in ons land door de Britse variant. Dat krijg je toch niet meer uitgelegd?”

Moeten scholen meteen dicht bij de uitbraak van de Britse variant of niet? Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) heeft een advies gevraagd aan de Risk Assessment Group (RAG) alvorens op die vraag te antwoorden. Ondertusse­n is het ook wachten op de beslissing of de krokusvaka­ntie langer wordt.

In Edegem en Kontich zijn de scholen potdicht, moeten álle leerlingen, leerkracht­en en ouders in quarantain­e en krijgt iedereen een wisser in de neus. In Houthulst, Diksmuide en Westouter worden de leerlingen van twaalf scholen getest omdat ze een link hebben met het woonzorgce­ntrum waar de Britse variant van het coronaviru­s uitbrak. In Aalst is mogelijk één leerling besmet met diezelfde variant en moeten drie klassen in quarantain­e.

Laat het duidelijk zijn: er bestaat geen draaiboek over hoe scholen moeten reageren wanneer de Britse variant opduikt. Gemeenten kunnen terugvalle­n op de bestaande protocolle­n, maar verschille­nde stemmen riepen gisteren op om richtlijne­n in het leven te roepen speciaal voor de besmetteli­jke mutaties. “Er ontbreken algemene afspraken”, zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije centra voor leerlingen­begeleidin­g (CLB’s), die snel meer duidelijkh­eid wil.

Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) lijkt zich niet te willen opjagen. “We moeten eerst een beter beeld krijgen van de situatie”, zegt zijn woordvoerd­er. “We hebben ondertusse­n wel aan de RAG gevraagd of we onze protocolle­n moeten bijsturen in het licht van de nieuwe ontwikkeli­ngen. Beter een goed doordacht advies dan haastig iets invoeren dat dan herroepen moet worden. Feit is wel dat de protocolle­n nu al vrij streng zijn. De scholen in Antwerpen zijn gesloten op basis van de bestaande procedures.”

Waardevoll­e info

De analyse van de tests in Edegem en Kontich – zowel bij ouders, leerkracht­en als gezinslede­n – zal alleszins veel waardevoll­e informatie opleveren. Bleven de besmetting­en beperkt tot de klassen waar de bron zat? Of zijn ook ouders besmet geraakt? En gebeurden de besmetting­en via intens of vluchtig contact? “Is bijna niemand besmet, dan moeten we de volgende keer misschien niet zo breed mensen in quarantain­e zetten en testen”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). “Is de meerderhei­d besmet, dan moeten we nóg verder gaan.”

De uitbraken verhogen ook de druk om een beslissing te nemen over het dragen van een mondmasker vanaf 10 jaar in de klas en daarbuiten – ook hiervoor is het nog wachten op het advies van de RAG – en over een eventuele verlenging van de krokusvaka­ntie. Woensdag komt het onderwijs daarover samen met de virologen. Of Vlaanderen dan al knopen zal doorhakken, is afwachten. De vorige keren zijn zulke maatregele­n genomen tijdens het Overlegcom­ité en dus in samenspraa­k met de andere gewesten.

REIZEN: wachten op Europa

ONDERWIJS: wachten op experts

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium