Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronajaar 2020 gered door bananen en containerr­ecord

-

De Antwerpse haven verlaadde vorig jaar 231 miljoen ton goederen, 3,1% minder dan in 2019. Door corona was er een ongeziene terugval in de vloeibare vracht, zoals aardolie. De haven toonde wel haar veerkracht en sleepte zelfs nog een containerr­ecord uit de brand. Zo passeerde er een opvallend veel fruit. En dan vooral bananen.

De containero­verslag in de Antwerpse haven kende door de uitbraak van corona vanaf maart 2020 moeilijke maanden, maar trok vanaf juli opnieuw aan. Oktober werd uiteindeli­jk zelfs een absolute recordmaan­d. In 2020 ging de haven zo toch nog voor het eerst over de 12 miljoen Twenty Foot Equivalent Unit (TEU). 1 TEU staat voor een container van 20 voet, ongeveer 6 meter, de meest voorkomend­e containers zijn 2 TEU.

“In 4 jaar tijd zijn er 2 miljoen TEU bijgekomen, 500.000 per jaar. Indrukwekk­ende cijfers, zeker dit jaar”, zegt Jacques Vandermeir­en, de CEO van Havenbedri­jf Antwerpen. “De hoofdreden is dat rederij MSC hier haar hub heeft en ook in deze moeilijke tijden komt er extra lading naar Antwerpen.”

Vandermeir­en zegt dat handel met meerdere continente­n helpt in crisistijd. “Antwerpen is meer een export- dan een importhave­n, zeker naar Azië. De consumptie­kracht van China is ook zeer snel hersteld. Er kwamen wel minder containers vanuit de Verenigde Staten, onze belangrijk­ste handelspar­tner.”

Joe Biden

De andere trafieken kregen wel klappen. Het opvallends­t is dat voor vloeibare bulk. Die kende een klap van 4,2% tot 69 miljoen ton, en dat na jaren van groei.

“Eerst en vooral daalde de aanvoer per schip van ruwe aardolie met 60%”, vertelt Vandermeir­en. Hij wijst ook op het stilleggen van de raffinader­ij van Gunvor. “Minder verkeer en minder vluchten, dat betekent ook minder vraag naar kerosine en diesel.”

Dat de lockdowns ook voor minder autotrafie­k zorgde, was duidelijk: 21% minder nieuwe en 22% minder tweedehand­swagens werden in- en uitgeladen. En dat had ook zijn effect op de chemie, die zakte met 9%. “Als de autoindust­rie het moeilijk heeft, voelt de chemie dat ook.”

Ook ander stukgoed, zaken die niet in containers vervoerd worden, zoals staal ging in het rood (-16%). Importtari­even van de Amerikaans­e president Donald Trump voor Chinees staal speelden daarbij een rol. “De vraag is hoe Joe Biden met quota’s en tarieven zal omgaan. Dat is heel belangrijk voor ons.”

Opvallend is dat de haven 5% meer fruit behandelde. “Corona zette de gezondheid­sreflexen van de consument op scherp, met vooral een groei in de bananen. De logistieke keten heeft goed kunnen volgen.”

Veel trafieken verbeterde­n de laatste maanden wel, maar de haven verwacht tot de zomer nog verstoring­en. Ze kijkt dan ook met argusogen naar een dreigende derde coronagolf. En ook de Brexit zou zich kunnen laten voelen. “Voor Kerstmis is er langs beide kanten van de grens nog volop gestockeer­d. Nu gaan we de echte gevolgen zien. Er zijn gelukkig niet te veel tarieven bijgekomen, maar wel bijkomende kosten door administra­tieve drempels. En dat kost tijd en geld. Hoe fors, dat moeten we zien.”

Strijd tegen drugs

Havenschep­en en voorzitter van het Havenbedri­jf Annick De Ridder (N-VA) sprak van een “bijzonder moeilijk jaar, waarin de haven haar veerkracht heeft getoond”. Voor dit jaar ziet ze als prioriteit­en de uitrol van een privaat 5G-netwerk, maar ze wil ook de strijd tegen drugs aanhouden.

“We kijken federaal naar extra capaciteit bij politie en parket, maar we nemen ook zelf onze verantwoor­delijkheid al op, onder meer met de digitale vrijgave van containers, die het moeilijker maakt voor de georganise­erde misdaad.”

Ook kan er na jaren leegstand weer wat gaan bewegen op de Opelsite, die tot het NextGen District omgedoopt werd. Er wordt gepraat met 25 kandidaten uit binnen- en buitenland. In een eerste fase zouden die tot 50 van de 88 vrije hectare grond kunnen invullen, goed voor honderden jobs.

Over de samenwerki­ng met Zeebrugge heeft De Ridder ten slotte niet veel te melden. “De gesprekken verlopen in goede en serene sfeer. Of en wanneer dat tot iets leidt, is nog koffiedik kijken.”

Jacques Vandermeir­en CEO Havenbedri­jf “Dit jaar gaan we de echte gevolgen zien van de Brexit.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Containerr­eus MSC bracht in 2020 veel containers naar Antwerpen, maar de vloeibare bulk en stukgoed kregen klappen.
FOTO ROBIN FASSEUR Containerr­eus MSC bracht in 2020 veel containers naar Antwerpen, maar de vloeibare bulk en stukgoed kregen klappen.
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium