Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op wandel met pop Claire om de luchtkwali­teit te meten

Pop van UAntwerpen meet effect van trage wegen op luchtkwali­teit

- GREG VAN ROOSBROECK Aanmelden kan op www.uantwerpen.be/claire

Ze huilt niet, moet niks van flesjes weten en aan pampers volgooien, doet ze niet mee. Wel meet ze elke tien seconden hoeveel roet en fijnstof in de lucht hangt, hoe hard de wind waait en op welk moment van de dag ze zich waar precies bevindt. Om maar een handvol parameters te noemen.

Claire is de naam. Van Clean AIR

for Everyone, een citizensci­enceprojec­t van de UAntwerpen, de provincie Antwerpen en streekvere­niging Zuidrand die deel uitmaakt van Nature Smart Cities. Dat Europese project wil gemeenten duidelijk maken hoe ze zich met groene infrastruc­tuur kunnen wapenen tegen de klimaatver­andering.

Rondje wandelen

We zeggen ook citizensci­ence, want het project rekent letterlijk op de man of vrouw in de straat om een rondje te gaan wandelen met Claire. Alleen zo kan de pientere peuter het effect in kaart brengen van trage (lees: autoloze en groene) wegen op onze luchtkwali­teit.

“Slechte lucht veroorzaak­t gezondheid­sproblemen zoals astma en chronische hart- en vaatziekte­n”, zegt Roeland Samson, professor aan het Departemen­t Bioingenie­urswetensc­happen van de UAntwerpen. “Dat trage wegen een betere luchtkwali­teit hebben, vermoeden we natuurlijk al. Maar hoeveel gezonder zijn ze? Welke rol speelt de afstand ten opzichte van het verkeer? Of welk effect hebben de weersomsta­ndigheden?”

Claire moet de lokale besturen tonen dat zelfs een klein stuk groen het verschil kan maken. “Bomen en planten werken als een filter om fijnstof op te vangen, waardoor de luchtkwali­teit beter zou moeten zijn”, aldus de professor. “Bovendien kunnen we wandelaars aanwijzen welke routes goed en minder goed zijn voor de gezondheid. Dat is een erg actuele zaak, want door de coronacris­is zijn steeds meer mensen beginnen te wandelen.”

Anderhalf uur

Wie dat de komende maanden wil doen met Claire, kan zich via een website kandidaat stellen. De wandelrout­e loopt door Mortsel en is altijd dezelfde. Het eerste deel is een drukke straat. Het tweede deel is een pad in het groen zonder auto’s. Het derde stuk heeft weinig verkeer en bomen. Totale duur: anderhalf uur.

Dries Lauwers, projectmed­ewerker van streekvere­niging Zuidrand, mocht de route bij wijze van test nog voor Kerstmis afleggen. Hij heeft het over een fijne ervaring. “Je helpt de wetenschap en voelt je ook een beetje een wetenschap­per. Al keken sommige mensen raar op toen ze zagen dat er geen echt kind in mijn buggy lag, maar een pop.” Hij moet er nog steeds om lachen.

De wandelaar in kwestie moet niks doen, behalve de pop afhalen in campus Groenenbor­ger van de UAntwerpen. De universite­it voorziet beschermen­de, reinigende en ontsmetten­de materialen voor een uitstap in coronaveil­ige omstandigh­eden. Onnodig contact wordt vermeden en de planning van de wandelinge­n wordt voldoende gespreid in de tijd.

De papa’s en mama’s (of oma’s en opa’s) die Claire gelucht hebben, krijgen een beloning: een

e-claire van een bakker uit Mortsel.

Roeland Samson

Professor UAntwerpen

“We vermoeden natuurlijk al dat trage wegen een betere luchtkwali­teit hebben. Maar hoeveel gezonder zijn ze precies?”

 ?? FOTO UANTWERPEN ??
FOTO UANTWERPEN
 ?? FOTO UANTWERPEN ?? Wandelen met Claire. Huilen doet ze niet, meten des te meer.
FOTO UANTWERPEN Wandelen met Claire. Huilen doet ze niet, meten des te meer.
 ??  ?? De UAntwerpen zoekt mama’s en papa’s om te wandelen met Claire. Geen echte baby, maar een pop in een buggy vol apparatuur die het effect meet van trage wegen op onze luchtkwali­teit.
De UAntwerpen zoekt mama’s en papa’s om te wandelen met Claire. Geen echte baby, maar een pop in een buggy vol apparatuur die het effect meet van trage wegen op onze luchtkwali­teit.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium