Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo doods was het hier haast nooit

In Houthulst en Merkem moet burgemeest­er Britse variant bedwingen

- KRISTOF BOHEZ

Meer dan 130 besmetting­en en vier doden. Het eerste Belgische slagveld van de Britse virusmutat­ie ligt in Houthulst, in de weidse westhoek van het land. Hoe dat in vredesnaam mogelijk is? Een antwoord op die vraag proberen contactond­erzoekers nog uit te zoeken. Alle andere vragen zijn in afwachting voor Joris Hindryckx, de burgemeest­er die iedereen in het dorp bij voornaam kent. “Om 6u vanmorgen waren er al die belden om te vragen of ze naar de supermarkt mochten.”

Houthulst, waar cafés nog Sportkring heten en de burgemeest­er koffie uit een thermoskan aanbiedt. We staan voor het gemeentehu­is dat tijdelijk als ‘crisiscent­rum’ geldt. Het ligt pal naast een woonzorgce­ntrum dat uitkijkt op het kerkhof naast de kerk. Het lijkt bizar, maar het is doodgewoon hier. “Wij zijn nog zo’n dorp waar het kerkhof in de dorpskern ligt”, zegt Joris Hindryckx (57) met de glimlach.

De kalmte van de man is welhaast intimidere­nd. In een ander woonzorgce­ntrum enkele kilometers verderop is een eerste clusterbom van de Britse virusvaria­nt gevallen, maar de burgemeest­er blijft even beheerst. “Ik heb dat van m’n moeder”, zegt hij. “Kalm zijn zit in m’n natuur. Op sociale media is het blijkbaar drukker. In een week tijd is het aantal besmetting­en inderdaad exponentie­el gestegen. Maar sinds zondag is ook de contact tracing verdrievou­digd, omdat zelfs mensen met een laagrisico­contact nu ook aangespoor­d worden om zich te laten testen. Of we de bron van de ‘Britse’ besmetting­en gaan vinden, betwijfel ik. In elk geval: wie in Houthulst géén sms krijgt van een contactond­erzoeker, kan er met grotere zekerheid dan elders vanuit gaan dat hij negatief is. Niet levensnood­zakelijke dingen als de bibliothee­k en het skatepark zijn gesloten. Aan de mensen is gevraagd om zo veel mogelijk binnen te blijven. Om 6u vanmorgen had ik al inwoners die belden: mogen we nog naar de supermarkt gaan?

(lachje) De scholen sluiten doe ik liever niet. Dan verplicht je de mensen bijna om niet te werken.”

Onzichtbar­e vijand

De burgemeest­er staat zelf in het onderwijs. Of beter: een beetje erboven, als algemeen directeur van de Vives-hogeschool. Opgeteld is Hindryckx al twaalf jaar burgemeest­er, in een gemeente die al 25 jaar christende­mocratisch kleurt. Dat Hindryckx z’n parochiane­n vaderlijk kan aanspreken, lijkt de hysterie in Houthulst mee in te dijken. “Iedereen kent mijn voornaam, en ik ken ook veel voornamen van de goed tienduizen­d inwoners hier. En als ik er een niet ken, vraag ik hoe het in hun straat gaat. De mensen zijn vriendelij­k en zeggen goeiendag. Tegenwoord­ig stoppen ze zelfs doodsprent­jes in m’n brievenbus, omdat ze weten dat ik vóór corona vaak naar begrafenis­sen ging. Eigenlijk is het leven redelijk eenvoudig hier.”

Tot nu dus. De vorige keer dat Houthulst nationale aandacht kreeg, was in 1999, herinnert Hindryckx zich. Een dodelijk ongeval met een motorrijde­r zorgde er toen voor dat de bolle verkeerssp­iegel uit het Vlaamse straatbeel­d zou verdwijnen. Vandaag is de vijand helemaal onzichtbaa­r en staat zelfs France 3 voor het gemeentehu­is. Wie zou denken dat zoiets voor angstige schimmen in het straatbeel­d zorgt, houdt evenwel geen rekening met de nuchterhei­d van de Houthulste­naren. De bakker zegt niet minder volk dan anders te zien. In de bloemenwin­kel klinkt het dat je tegen de Britse variatie niet veel méér kan doen dan vroeger. Een passant zegt goeiendag en neemt de bus.

Vlees aan huis

Zo doodgewoon het leven in Houthulst centrum lijkt, zo doods is het in deelgemeen­te Merkem, waar het getroffen woonzorgce­ntrum ligt. De stilte slaat je om de oren als je in de verlaten hoofdstraa­t staat. Hier blijven inwoners écht binnen. “Zo doods heb ik het hier nog niet veel gezien”, zegt Brenda van slagerij De Biekorf. “Maar ja, het is te begrijpen dat veel mensen hier bang zijn. Op een morgen sprak een klant over 23 besmetting­en, tegen de middag had iemand anders het al over meer dan veertig. Ondertusse­n kreeg ik ook al de vraag of ik vlees aan huis wil brengen. Wel ja, ik wil dat doen. Ze moeten me dan nadien maar betalen, als ze weer naar de beenhouwer­ij durven te komen.”

Wim is zo’n zeldzame klant die – met mondmasker – de tocht naar de winkel waagt. Hij blijkt een buur van het woonzorgce­ntrum waar zondag een vierde dode viel. “Ik ben niet banger dan anders omdat ik lees dat die Britse variant in vergelijki­ng niet voor hogere sterftecij­fers zorgt. En die lockdown is ook niet zó erg als je nog kunt werken, heel jonge kinderen hebt en ondertusse­n nog verbouwt.”

Tegen de avond is duidelijk wat een Teams-meeting met onder anderen de burgemeest­er en Erika Vlieghe opleverde: leerlingen van twaalf scholen in de regio Houthulst – sommigen gerelateer­d aan besmetting­en binnen het woonzorgce­ntrum – worden vandaag en morgen getest. De scholen kunnen tot nader order openblijve­n, twee scholen in Ieper en Diksmuide die eerst leerlingen uit Houthulst weigerden, worden zo ook geruster. De burgemeest­er haalt een slag thuis, maar de slag om Houthulst is nog niet voorbij.

“Om 6u waren er al inwoners die belden om te vragen of ze naar de supermarkt mochten gaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S FOTO KURT ?? De burgemeest­er van Houthulst Joris Hindryckx voor het gemeentehu­is dat nu een ‘crisiscent­rum’ is.
FOTO'S FOTO KURT De burgemeest­er van Houthulst Joris Hindryckx voor het gemeentehu­is dat nu een ‘crisiscent­rum’ is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium