Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorlopig geen levering meer van Janssen-vaccin

Zes gevallen van bloedklont­ers gemeld in de Verenigde Staten Op korte termijn geen invloed op vaccinatie­campagne in België

-

Johnson & Johnson zal de leveringen van het Janssenvac­cin aan Europese landen proactief uitstellen. De opschortin­g komt er nadat de Verenigde Staten hebben besloten om de toediening van het vaccin met onmiddelli­jke ingang stop te zetten omdat er zes gevallen van bloedklont­ers zijn gemeld. “De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken, zijn onze voornaamst­e prioriteit­en”, laat Johnson & Johnson weten. De uitgesteld­e levering aan Europa heeft op korte termijn geen invloed op de vaccinatie­campagne in ons land. Dat zegt Gudrun Briat, woordvoers­ter van de taskforce vaccinatie. “Er werden de komende twee weken geen leveringen van het Janssen-vaccin verwacht. Tenzij de hele vaccinatie met Johnson & Johnson wordt stopgezet, bestaat een goede kans dat we deze vertraging niet zullen merken.”

Gaat het met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson dezelfde richting uit als met AstraZenec­a? Beide vaccins zijn gelijksoor­tig opgebouwd en er zijn nu ook gelijksoor­tige bloedklont­ers als bijwerking gemeld. Reden genoeg voor de Verenigde Staten om de pauzeknop in te drukken, waarna het farmabedri­jf zelf besliste ook in Europa niets meer te leveren. Wat betekent dat voor onze vaccinatie­campagne?

Wat is er precies gebeurd in de Verenigde Staten?

Zes jonge vrouwen – allen tussen de 18 en de 48 – kregen in de tweede week na vaccinatie met het Janssen-vaccin last van een zeldzame bloedklont­er. Een van hen stierf, een andere belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis. De bevoegde instanties FDA en CDC raden de Amerikaans­e staten daarom aan om de pauzeknop in te drukken. Vandaag vergaderen ze en analyseren ze de cijfers in detail.

Intussen hebben 6,8 miljoen Amerikanen het vaccin gekregen. “Je zou kunnen zeggen: een kans van één op één miljoen op die bijwerking, maar zo eenvoudig is het niet”, zegt vaccinoloo­g Geert Leroux-Roels (UGent). “Je moet het aantal gevallen afwegen tegen het aantal gevaccinee­rden in de specifieke groep. Maar zelfs als het gaat om drie gevallen op honderddui­zend, blijft dat een zeer lage frequentie. Het is een extreem voorzichti­ge houding.”

Wat is de impact in Europa?

Dat het moederland besliste de pauzeknop in te drukken, moet in de directieka­mers van het Amerikaans­e Johnson & Johnson tot alarmfase rood hebben geleid. Dat het vaccin van het grootste farmabedri­jf ter wereld dezelfde lijdensweg zou opgaan als AstraZenec­a, is een nachtmerri­e voor het imago.

En dus werd meteen een drastische beslissing genomen: in afwachting zetten ze ook de leveringen naar Europa stop. “Proactief” en “uit voorzichti­gheid”, met de belofte om “nauw samen te werken met de gezondheid­sautoritei­ten” en “open te communicer­en”. Een vooropgest­elde periode geeft J&J niet. Europa verwachtte de komende maanden 55 miljoen dosissen van het vaccin. Dat die voorlopig niet komen, is “zorgwekken­d nieuws”, zei een Europese diplomaat.

Wat betekent dit voor de Belgische vaccinatie­campagne?

De eerstkomen­de twee weken werden geen leveringen verwacht. Maandag werden zoals afgesproke­n 36.000 Janssen-vaccins geleverd. En die worden ook gewoon toegediend. Omdat er in Europa nog geen enkele instantie is die een pauze aanraadt en omdat de mensen die deze week aan de beurt zijn toch geen vrouwen tussen 18 en 48 zijn.

Voor de langere termijn is er natuurlijk wel wat bezorgdhei­d. Van Johnson & Johnson worden in mei en juni 1,4 miljoen dosissen verwacht. Goed voor evenveel mensen, want van het vaccin is maar één dosis nodig. Die zouden nu kunnen wegvallen, maar er is geen paniek. “Pas over twee weken werd de eerstvolge­nde levering verwacht. En je weet hoe snel de dingen veranderen in vaccinatie­land”, vernemen we op het kabinet van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V). Op de vraag of de vooropgest­elde datum van 11 juli haalbaar blijft, is er nog geen antwoord.

De Amerikaans­e gezondheid­sinstantie­s zeggen dat de pauze een “kwestie van dagen” is. “Ik sprak nog met Amerikaans­e experts, zij hopen over een week uitsluitse­l te hebben”, zegt epidemiolo­og Pierre Van

Damme (UAntwerpen).

Als het bedrijf daarna gewoon de leveringen hervat, zullen we er weinig van merken. De taskforce vaccinatie is wel al volop vergaderin­gen aan het plannen – “voor de experts is er geen paaspauze”, zegt Van Damme. “We zullen een afweging moeten maken: hoe groot is het voordeel ten opzichte van het zeldzame nadeel?”

Zijn de zeldzame bloedklont­ers vergelijkb­aar met de bijwerking bij AstraZenec­a?

De bloedklont­ers die in de VS werden gemeld, zijn van exact hetzelfde type als die bij AstraZenec­a in Europa. Beide vaccins zijn dan ook op een gelijksoor­tige manier gebouwd, met een adenovirus als basis. Ook het Russische Spoetnik V en een Chinees vaccin werken overigens zo.

“Er is nog geen oorzakelij­k verband bewezen, maar het is wel een sterke associatie”, zegt Geert Leroux-Roels. “We zullen waarschijn­lijk niet lang moeten wachten voor we antwoord krijgen op het mogelijke ontstaansm­echanisme.”

Pierre Van Damme Epidemiolo­og “We moeten een afweging maken: hoe groot is het voordeel ten opzichte van het zeldzame nadeel?”

Geert Leroux-Roels Vaccinoloo­g “Zelfs als het gaat om drie gevallen op honderddui­zend, blijft dat een zeer lage frequentie.”

Hadden we dit niet kunnen vermijden door de vaccins op voorhand beter te testen?

“Neen. Het gaat om erg zeldzame bijwerking­en”, zegt Geert Leroux-Roels. “Zelfs bij een studie op vijftigdui­zend mensen haal je dat er niet uit. Alleen omdat er nu zo massaal in korte tijd gevaccinee­rd wordt, pik je dat eruit. Je moet ook rekenen hoeveel extra doden je zou veroorzake­n door niet te vaccineren, tegenover hoeveel aandoening­en je veroorzaak­t door wél te vaccineren.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium