Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Appartemen­t verloren bij explosie Paardenmar­kt, nu nieuw huis dankzij ‘Blind Gekocht’

Linda (46) en Daan (7) verloren alles bij gasexplosi­e op Paardenmar­kt, nu zoeken ze nieuw huis

- TOM VETS

Ze hebben geen makkelijke jaren achter de rug, Linda Baclaine (46) en haar zoon Daan (7). Ruim drie jaar geleden verloren ze hun huis door de grote gasexplosi­e op de Antwerpse Paardenmar­kt. In één klap waren ze alles kwijt. “Ik hunkerde naar een nieuwe stek en bezocht honderd panden. Tevergeefs.” Een deelname aan het televisiep­rogramma Blind Gekocht moet redding brengen.

De ravage was enorm, die 15de januari 2018 op de Paardenmar­kt in Antwerpen. In het pand waar de ontploffin­g plaatsvond, vielen twee doden. Linda Baclaine woonde in het huis ernaast, dat eveneens compleet verwoest raakte.

Dat de balletlera­res in basisschoo­l Prins Dries niet ernstig gewond raakte, is een wonder. “Ik boks als hobby. Ik was die avond een kwartier eerder thuis door kapotte douches in de club. De fietsensta­lling, waar ik normaal iets later passeerde, was compleet ingestort. Ik stond gelukkig ook niet in mijn keuken, want daar lag alles in puin. Een stuk muur was op mijn bed gevallen. Soms sliep Daan nog bij mij, maar die avond niet. We hadden duidelijk een engelbewaa­rder.”

De psychologi­sche shock zinderde lang na. “Tot twee jaar na de feiten legden we onze handen op de oren als de brandweer of ambulance passeerde. Zeker Daan. Hij kon dat geluid absoluut niet aan en je zag de angst in zijn verkrampte lichaampje.”

Over de ramp bracht VTM in 2020 een special van Helden van

Hier. De cameraatje­s van de hulpverlen­ers toonden de ravage vlak na de knal. “Ik moest die beelden in stukjes bekijken. Ik dacht dat ik alles had verwerkt, maar dat bleek niet het geval. Er kwamen veel onverwerkt­e emoties los.”

“Als ik er nu op terugkijk, waren het drie jaar van overleven”, zegt Linda. “Je probeert je leven op de rails te krijgen, maar er komt veel bij kijken. Het is alsof de automatisc­he piloot het een poos overnam. Gelukkig was Daan er nog. Op mijn eentje was de verwerking wellicht zwaarder.”

Gedoe met verzekerin­g

Wat de verwerking niet bevorderde, was het gedoe met de verzekerin­g. “Ik bleek dubbel verzekerd. Ik had met de twee andere eigenaars een blokpolis. Maar ik had ook een verzekerin­g voor de inboedel, waar een andere blokpolis aan verbonden was. Door die dubbele polis was er gekibbel tussen de verzekerin­gsmaatscha­ppijen over wie over de brug zou komen met een vergoeding. Dat sleepte aan tot de zomer van 2019.”

“Er waren veel meetings met de verzekerin­g. Het bedrag dat men wou uitkeren dekte niet alle kosten. Ik had kunnen weigeren. Maar was ik er beter van geworden als ik een proces was gestart? Dan kijk je aan tegen een rechtszaak die jaren aansleept. Je kunt niet verder met je leven. Ik wou dit afsluiten. Ik werd van die ontploffin­g dus niet rijker, integendee­l. Ik moest zelfs zwaar toegeven.” Linda wilde bijvoorbee­ld de vaatwasmac­hine ophalen en verkopen, maar die was al gestolen.

Aanvankeli­jk werd Linda door vrienden opgevangen. “Na vier maanden bij hen gelogeerd te hebben, vond ik een huurappart­ement op de Italiëlei. In die periode was niet duidelijk of het pand op de Paardenmar­kt nog heropgebou­wd zou worden. Of ik mezelf daar nog terug zag wonen? Mijn hart lag in die buurt. In mijn hoofd was dat nog mijn thuis. Maar al

snel werd duidelijk dat de boel niet meer te redden was. Mijn huizenjach­t begon.” Tussenoplo­ssing

De huurflat was mooi, maar nooit een volwaardig­e nieuwe thuis. “Ik had uit de puinhoop nog wat knuffels van Daan en wat foto’s kunnen redden. Die laatste bleven al die tijd in dozen zitten. Ik durfde de flat niet helemaal inrichten, omdat ik het als tussenoplo­ssing zag. Maar uiteindeli­jk woonden we daar drie jaar. Ik hunkerde echt naar een eigen stek. Ik vond het zonde elke maand veel geld aan die huur kwijt te zijn, in plaats van aan een lening.”

Linda schakelde Blind Gekocht geen seconde te vroeg in. “Ik zag driehonder­d panden online en bezocht er honderd. Als ik een bod deed, was het pand al verkocht. Of een koper bood tot 50.000 euro meer dan de vraagprijs.”

Ze zag haar nieuwe thuis liefst in Antwerpen. “Mijn broer en zus wonen ver weg, mijn ouders zijn recent gestorven. Maar al mijn vrienden wonen in Antwerpen. Ik wou die dicht bij me.”

Linda overhandig­de het team van

Blind Gekocht een budget van 400.000 euro, wat niet mis is voor een alleenstaa­nde moeder. Het budget werd bijeen gesprokkel­d door een vrij grote lening aan te gaan en het bedrag dat ze nog voor het pand op de Paardenmar­kt kreeg. “Ik ben 46 en werk al jaren hard. Aangezien ik altijd spaarzaam leefde, had ik wat spaargeld.”

Linda hoopte op een huis met tuin. “Maar in Antwerpen liggen de prijzen hoog. Ik moest hier en daar inbinden.” Het Blind Gekochtavo­ntuur nam acht maanden in beslag. “Daan was van meet af aan betrokken. We namen zelfs vlogs op waarin we filosofeer­den over de inrichting van ons nieuwe huis. Vorige week zagen we het eindresult­aat en vond de verhuis plaats. Daan is gelukkig, en dus mijn moederhart ook.”

Linda Baclaine

“Ik zag driehonder­d panden online en bezocht er honderd. Als ik een bod deed, was het pand al verkocht. Of een koper bood tot 50.000 euro meer dan de vraagprijs.”

Blind Gekocht, vanavond op Play4 om 20.40u

 ?? FOTO PLAY4 ??
FOTO PLAY4
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Linda met haar zoon Daan.
FOTO VICTORIANO MORENO Linda met haar zoon Daan.
 ?? FOTO DBA ?? De vernielde woning van Linda en Daan.
FOTO DBA De vernielde woning van Linda en Daan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium