Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet alleen een prooi voor wolven: twintigtal schapen aangevalle­n door loslopende hond

- NETTE LOOTS

Twee wandelaars waren gisterenoc­htend in de Kalmthouts­e Heide op zoek naar een mooie plaats om van de zonsopgang te genieten. In plaats van mooie taferelen troffen ze drie dode en een twintigtal zwaargewon­de schapen aan. Het werk van een loslopende hond. “Er was zelfs een schaap waarvan de uier gewoon was afgerukt.”

“Rond 6.30u kreeg ik telefoon van enkele wandelaars”, vertelt Yuna Plasmans van schapenhou­derij De Hoeder. “Het gebeurt regelmatig dat mensen uit de buurt ons bellen om een incident met de schapen te melden, maar wanneer je hoort dat er overal bloed is, weet je dat het ernstig is.” Yuna ging meteen ter plaatse. Daar trof ze een slagveld aan. “Het was verschrikk­elijk”, vertelt ze. “Er was zelfs een schaap waarvan de uier gewoon was afgerukt. En dat allemaal door een loslopende hond.” Yuna en haar man belden meteen de dierenarts en brachten de schapen die het hadden overleefd in veiligheid bij een andere kudde.

In de weide waarin de hond tekeerging staan normaal een veertigtal ooien (vrouwtjess­chapen) en hun lammetjes. “We troffen drie schapen dood aan. Drie andere hebben we later op de dag moeten euthanaser­en omdat de bijtwonden te ernstig waren”, vertelt Yuna. 22 andere schapen zijn nog in kritieke toestand en staan onder medisch toezicht. “Het is nog afwachten hoeveel van hen de aanval gaan overleven. Een hondenbeet ontsteekt heel snel en zeer pijnlijk. Veel van de lammetjes zitten nu ook zonder moeder.”

DNA-onderzoek

De schapen stonden klaar in een afgezette weide ter voorbereid­ing van het hoedseizoe­n, dat half april van start gaat. Vanaf dan trekken Yuna en haar man een kudde van zevenhonde­rd scha

Jop Hermans

Agentschap Natuur en Bos

pen de Kalmthouts­e Heide rond om het natuurgebi­ed te begrazen. “Wij hebben deze dieren voor natuurbehe­er, niet om te slachten. Aan sommigen van hen ben ik emotioneel gehecht geraakt.”

Er loopt een DNA-onderzoek dat moet uitwijzen of het om een hond of een wolf gaat. “Eerste vaststelli­ngen doen vermoeden dat het om een hond gaat”, zegt Jop Hermans, regiobehee­rder van de Antwerpse Kempen voor het Agentschap voor Natuur en Bos.

Dat een hond schapen doodbijt is niet nieuw. Er worden zelfs meer schapen doodgebete­n door honden dan door wolven. In Nederland varieert het aantal tussen de 4.000 en 13.000 schapen per jaar. Ook in België gebeurt het regelmatig. “We krijgen steeds meer meldingen van schapen of reeën die gebeten worden door honden”, zegt Hermans, “maar zo’n groot aantal hebben we nog nooit gezien.”

Aan de leiband

Waarom de hond zo veel slachtoffe­rs heeft gemaakt, heeft te maken met surpluskil­ling. “Dat komt vooral voor bij vossen en wolven. Zij maken meerdere prooien om later terug te keren wanneer ze opnieuw honger hebben”, legt Jan Loos van vereniging Welkom Wolf uit. “Honden zijn eigenlijk gedomestic­eerde wolven die het jagen verleerd zijn, maar ook bij hen is dit jachtinsti­nct nog wel aanwezig.”

Dat de coronapand­emie veel meer wandelaars op de been bracht, is te zien aan de natuur. “Sommige mensen waarderen onze natuur echter weinig en dat is niet alleen te zien aan achtergela­ten afval”, zegt Hermans. “Ook loslopende honden zijn een groeiend probleem. Die zijn niet alleen gevaarlijk voor andere dieren, maar ook voor kinderen of mensen die bang zijn voor honden.”

De boodschap van Yuna en Natuur en Bos is duidelijk: “Blijf op de paden, houd je hond aan de leiband en kom nergens waar je niet moet zijn. Het kan incidenten zoals dit voorkomen.”

“Honden die loslopen zijn niet alleen gevaarlijk voor andere dieren, maar ook voor kinderen.”

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??
 ?? FOTO'S DE HOEDER ?? Drie schapen werden dood aangetroff­en. Van de 22
andere gewonde dieren moesten
er drie afgemaakt worden.
FOTO'S DE HOEDER Drie schapen werden dood aangetroff­en. Van de 22 andere gewonde dieren moesten er drie afgemaakt worden.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO CVR ??
FOTO CVR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium