Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lafaards en verlossers

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

Lafaards. Dat zijn het.” Vandenbrou­cke spuwde het woord bijna uit toen hem werd gevraagd wat hij vond van burgemeest­ers die niet zullen optreden als cafébazen toch hun terras openen op 1 mei. Zoals die van Luik. Was Luik niet de stad waar de ziekenhuiz­en in oktober hun patiënten over heel het land moesten verspreide­n omdat ze de druk niet meer aankonden?

Ze hebben er toen zelfs mug-helikopter­s voor ingezet die patiënten onder beademing vervoerden naar ziekenhuiz­en in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Wat alleen mag onder begeleidin­g van medische specialist­en. Kostprijs: onbekend, maar dat loopt in de papieren natuurlijk. En ontwaken uit een coma in het buitenland, waar je misschien geen woord begrijpt van wat gezegd wordt, is ook niet alles. Maar PSburgemee­ster Willy Demeyer heeft een kort geheugen. Hij herhaalde gisteren dat hij niet zou optreden als de horeca in zijn stad de zaken in eigen handen neemt. Nee, heldhaftig kun je deze burgervade­r niet noemen. De opstandige burgemeest­ers zorgen voor spanning, maar ze zijn maar een voetnoot naast de wezenlijke inzet van mei en juni, waarschijn­lijk de twee moeilijkst­e maanden die we in deze pandemie beleven. Krijgen we de curve genoeg naar beneden om het stappenpla­n te kunnen uitvoeren? Het Overlegcom­ité eindigde gisteren na zeer moeizame discussies op een compromis à la

belge: niemand is tevreden, virologen, artsen en ziekenhuiz­en zijn er niet gerust in, de versoepela­ars blijven op hun honger. Misschien is het daarom nog de beste oplossing, strenge regels werken niet als te veel mensen niet meer volgen, te grote soepelheid kan dan weer tot nieuwe deprimeren­de scenario’s leiden. Opnieuw klonk weer de roep tot “een concreter perspectie­f”, maar het zijn niet de politici die achter computers en aan vergaderta­fels de cijfers naar hun goeddunken sturen, het virus en zijn varianten spelen daar een nogal grote rol in. En er is de zon. Oostends burgemeest­er Bart Tommelein merkt terecht op dat het op 1 mei hopelijk geen stralende lentedag wordt, die mensen in massa’s naar buiten lokt. En nog geen terrasstoe­l te bekennen, behalve in Luik en Middelkerk­e misschien. Is het de beste regeling? De discussie is nu gevoerd, grondig zelfs. We moeten het er mee doen. En duimen voor de verlossers, Pfizer, Janssen, AstraZenec­a en andere Moderna’s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium