Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De spanning was te snijden

Na urenlange discussie komen politici met fel bevochten compromiso­ver de brug

-

Moederdag kunnen we straks met een pint op een terrasje vieren. Het Overlegcom­ité besliste gisteren, ondanks een clash tussen de socialiste­n Elio Di Rupo en Frank Vandenbrou­cke, dat cafés en restaurant­s op 8 mei hun terrassen mogen openen. Of moeten we daar ‘misschien’ aan toevoegen? De consensus is immers dat de situatie in de ziekenhuiz­en en op de afdelingen intensieve zorg verbeterd moet zijn tegen dan.

“Dan toch 10 mei? Mais enfin!

Dat kan toch niet. Niemand luistert naar ons.”

Even schoot Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) uit zijn krammen in het statige Egmontpale­is. De gewezen eerste minister hoort niet zo goed en had uit de uitleg van de vertaler niet 8 maar 10 mei begrepen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) had na een ellenlange discussie over de openingsda­tum van de terrassen net een compromis voorgestel­d: niet 1 mei en ook niet 10 mei, maar 8 mei zou het worden, één dag voor Moederdag. Toen het Di Rupo daagde dat hij het fout had begrepen, stemde hij mokkend in. Niet veel later volgde Vlaams regeringsl­eider

Jan Jambon (N-VA). De deal was rond. Pittige discussie

Maar er was eerst wel een lange en pittige discussie voor nodig. Niet alleen alle gewestrege­ringen, maar ook alle Franstalig­e meerderhei­dspartijen PS, MR en Ecolo wilden willens nillens 1 mei binnenhale­n, opgejaagd door onwillige (kust)burgemeest­ers en de gouverneur van Luik, die ermee dreigden burgerlijk ongehoorza­am te zijn. De experts schoven 15 mei naar voren, maar omdat die datum net in het lange Hemelvaart­sweekend valt, had De Croo bij het begin van de vergaderin­g al 10 mei op tafel gelegd. Alleen de Vlaamse vicepremie­rs Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld), Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) en Vincent Van Peteghem (CD&V) stonden achter hem.

Asterisk

Vandenbrou­cke speelde het spel op de vergaderin­g van het Overlegcom­ité iets harder dan zijn collega-regeringsl­eden. Hoewel de federale regering de dag ervoor al had afgesproke­n dat de winkels en de kappers weer open konden op 26 april, weigert hij die beslissing definitief te maken. Tot grote ergernis van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), die naar Vandenbrou­cke sneert: “Frank, je

 ??  ?? Er werd veel gediscussi­eerd aan tafel, maar uiteindeli­jk kwam Alexander De Croo (midden) met een compromis waar zowel Frank Vandenbrou­cke (links) als Elio Di Rupo (rechts) zich in kon vinden.
Er werd veel gediscussi­eerd aan tafel, maar uiteindeli­jk kwam Alexander De Croo (midden) met een compromis waar zowel Frank Vandenbrou­cke (links) als Elio Di Rupo (rechts) zich in kon vinden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium