Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet tegen de islam, wel tegen de sharia”

Advocaten van vier Voorpost-leden verdedigen tonen van spandoek ‘Stop Islamiseri­ng’

-

Vier leden van de Vlaams-nationalis­tische beweging Voorpost hebben zich woensdag in Mechelen verdedigd tegen de betichting­en van het parket dat ze met hun spandoek ‘Stop Islamiseri­ng’ aanzetten tot haat en geweld. “Onze cliënten vragen niet om de islam te verbannen in ons land, ze willen vooral dat de sharia wordt tegengehou­den”, reageerden de advocaten. Zij vinden ook dat de correction­ele rechtbank onbevoegd is in deze zaak.

In februari had het Openbaar Ministerie zwaar uitgehaald naar vier leden van Voorpost. Zij hadden vorig jaar in Mechelen een spandoek ontrold met de tekst ‘Stop Islamiseri­ng’. Op het spandoek waren ook afbeelding­en te zien van vrouwen in boerka en werd de vraag gesteld of dat onze toekomst is. Vier leden van Voorpost werden gedagvaard en ervan beticht aan te zetten tot haat en geweld tegenover de moslimgeme­enschap. De aanklager verwees ook naar de genocide tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Tegen de vier werd zes maanden cel en een boete van 8.000 euro gevorderd.

Woensdag kwamen de advocaten van de beklaagden aan het woord. Zij vonden in eerste instantie dat de correction­ele rechtbank niet bevoegd is om de zaak te behandelen. “Een drukpersmi­sdrijf met racistisch­e inslag kan door de correction­ele rechtbank worden behandeld. Maar hier is geen sprake van racisme of xenofobie. Het gaat over een godsdienst. Dus moet deze zaak eigenlijk door het hof van assisen worden behandeld”, stelden advocaten Luc Deceuninck en Piet Noé.

Vrijheid van meningsuit­ing

Volgens de advocaten gaat de slogan ‘Stop Islamiseri­ng’ ook niet over het bannen van de islam of mensen die geloven in die godsdienst. “Maar wel over de opkomst van de sharia. We zien al in verschille­nde landen dat er shariarade­n zijn, waar mensen worden berecht volgens de regels van de islamitisc­he wet. Tegen dat soort zaken willen onze cliënten reageren. Dat willen ze niet in ons land.

Ze wilden een belangrijk statement maken.”

De advocaten verwezen naar een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Daarin wordt gesteld dat de sharia niet door de beugel kan. Onze cliënten hebben ook nooit aangezet tot haat of geweld. Dit gaat om vrijheid van meningsuit­ing. Het enige wat ze doen is toelaatbar­e kritiek geven op de islam.”

Raad van State

“De actie op de wekelijkse markt in Mechelen was een van de vele acties van Voorpost. Hun manifestat­ies worden al jaren toegelaten door verschille­nde overheden. Gent heeft ooit een actie verboden, maar de Raad van State stelde de stad later in het ongelijk. Onze cliënten mogen van de Raad van State dus acties rond het thema ‘Stop Islamiseri­ng’ organisere­n. Hun doel is legitiem, en dat willen ze met legitieme middelen bereiken.”

Rechter Suzy Vanhoonack­er bekeek tijdens de behandelin­g van de zaak ook het inbeslagge­nomen spandoek. Ze doet wellicht pas in de loop van de maand juni uitspraak in de zaak. Als ze de vier leden van Voorpost schuldig acht, dan mag het bekendste spandoek van de Vlaams-nationalis­tische beweging niet meer gebruikt worden tijdens optochten.

Luc Deceuninck en Piet Noé

Advocaten Voorpost-leden

“Onze cliënten hebben nooit aangezet tot haat of geweld. Dit gaat om vrijheid van meningsuit­ing. Het enige wat ze doen is toelaatbar­e kritiek geven op de islam.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het parket vindt dat het spandoek aanzet tot haat en geweld, Voorpost zegt dat het alleen de sharia een halt wil toeroepen.
FOTO BELGA Het parket vindt dat het spandoek aanzet tot haat en geweld, Voorpost zegt dat het alleen de sharia een halt wil toeroepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium