Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UAntwerpen speurt naar slakken en garnalen in havendokke­n

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een team van biologen van de UAntwerpen is op zoek naar garnalen, wormen en slakken in het water van de Antwerpse dokken. Duikers installere­n deze dagen kleine kooien in het water om te kijken of eerder geïnstalle­erde habitats de beestjes effectief aantrekken. Hoe meer organismen er in het water kunnen overleven, hoe beter voor het hele ecosysteem in de Schelde.

Duikers trotseerde­n woensdag het koude water van de Schelde ter hoogte van de Lillobrug om er garnalen en wormen te zoeken. Ze werken mee aan een onderzoek van de UAntwerpen op vraag van de Antwerpse haven. “We hebben de ambitie om een duurzame haven te zijn”, zegt Agnes Heylen, technisch manager van de haven. “Jaren geleden lieten we daarom een paar verschille­nde mogelijke habitats te water voor zogenaamde macro-invertebra­ten. Dat zijn bijvoorbee­ld garnalen, slakken, wormen en andere ongewervel­den.”

Floating islands

“We lieten floating islands te water – kooien met touwen aan – we spanden touwen rond palen in het water en we maakten kaaimuren ruwer. Die drie technieken moeten ervoor zorgen dat macroinver­tebraten zich kunnen vasthechte­n en verstoppen. Maar al die jaren later weten we nog niet in hoeverre die technieken werken. Dat gaan de biologen van de UAntwerpen nu onderzoeke­n.”

De duikers lieten kleine kooien met bakstenen in het water zakken in de buurt van de drie habitats. Die blijven een paar weken hangen. Daarna worden ze weer uit het water gehaald en worden alle organismen in en rond de bakstenen geanalysee­rd.

“We verwachten positieve resultaten”, zegt Jonas Schoelynck, professor biologie aan de UAntwerpen. “Wetenschap­pelijk onderzoek wijst al jaren uit dat meer variatie in het onderwater­landschap, met meer plekjes waar de diertjes zich kunnen verstoppen en vasthechte­n, leidt tot meer biodiversi­teit. Organismen als garnalen en wormen verplaatse­n zichzelf bijna niet. Ze drijven mee en lossen vaak van boten of van de poten van watervogel­s. Als er niets is om zich aan vast te hechten, overleven ze niet. Als nu blijkt dat ze zich wel kunnen hechten aan een van onze drie oplossinge­n, kan dat interessan­t zijn voor toekomstig­e uitbreidin­gen van de haven. Een gladde kaaimuur kan dan bijvoorbee­ld vervangen worden door een grove muur.”

De Antwerpse havendokke­n doen het de jongste jaren steeds beter op het vlak van waterkwali­teit. Bepaalde vissoorten zijn na jaren teruggekee­rd en kweken zelfs opnieuw in het water van de dokken. Er zit meer zuurstof in en er zijn meer nutriënten aanwezig in het water, al vormen de polluenten wel nog een probleem. Macro-invertebra­ten kunnen op hun beurt een belangrijk­e rol spelen in het verder zuiveren van het water.

Filterfeed­ers

“Schelpen bijvoorbee­ld zijn wat we noemen Ze filteren het water als kleine natuurlijk­e waterzuive­ringsinsta­llaties. Maar natuurlijk zijn er veel meer schelpen nodig om dat effect teweeg te brengen. Ze zuiveren het water, waardoor het helderder wordt en het licht er beter door kan schijnen. Daardoor kunnen planten op de bodem dan weer beter groeien. Zo hou je een heel ecosysteem in stand”, aldus professor Schoelynck.

De resultaten van het onderzoek van de UAntwerpen worden dit najaar verwacht.

filterfeed­ers.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Duikers aan het werk ter hoogte van de Lillobrug. De zogenaamde macroinver­tebraten kunnen een belangrijk­e rol spelen in het verder zuiveren van het water. Rechts: Agnes Heylen, technisch manager van de haven.
FOTO'S JORIS HERREGODS Duikers aan het werk ter hoogte van de Lillobrug. De zogenaamde macroinver­tebraten kunnen een belangrijk­e rol spelen in het verder zuiveren van het water. Rechts: Agnes Heylen, technisch manager van de haven.
 ??  ?? Professor Jonas Schoelynck toont de kleine kooien die de duikers in het water laten zakken. Over een paar weken worden alle organismen in en rond de bakstenen geanalysee­rd.
Professor Jonas Schoelynck toont de kleine kooien die de duikers in het water laten zakken. Over een paar weken worden alle organismen in en rond de bakstenen geanalysee­rd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium