Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg kan zich uitspreken over openhouden kerncentra­les Doel 1 en 2

-

De federale overheid raadpleegt vanaf vandaag, donderdag, twee maanden lang de Belgische bevolking over het langer openhouden van de kerncentra­les Doel 1 en 2. Op een website kan iedereen het milieueffe­ctenrappor­t en een niet-technische samenvatti­ng daarvan raadplegen en tot 15 juni zijn mening geven.

De volksbevra­ging is een gevolg van een oordeel van het Grondwette­lijk Hof in maart vorig jaar. Dat stelde dat de wetswijzig­ing van 2015, waarbij de levensduur van de kerncentra­les Doel 1 en 2 met tien jaar werd verlengd, niet volgens de regels was. Want volgens het Hof vereist zo’n verlenging een milieueffe­ctenrappor­t en een publieksra­adpleging. In het belang van de bevoorradi­ngszekerhe­id blijft de verlenging wel geldig tot eind 2022.

Eerder deze maand werd al een raadplegin­g opgestart van de bevolking van omliggende landen, in een straal van 1.000 kilometer rond de kerncentra­les. Die loopt nog tot 2 juli. Nu is het dus ook de beurt aan de Belgische bevolking.

Greenpeace noemt de volksbevra­ging een “overwinnin­g voor de democratie”. De milieuorga­nisatie stelt dat de beslissing van de vorige regering om de levensduur van Doel 1 en 2 te verlengen alleen gebaseerd was op het argument van de bevoorradi­ngszekerhe­id. Dat snijdt volgens Greenpeace geen hout.

“Door Doel 1 en 2 te behouden, heeft de vorige regering cruciale prikkels weggenomen om te investeren in vervanging­scapacitei­t. De verlenging heeft op lange termijn dus een averechts effect gehad op de bevoorradi­ngszekerhe­id en de kiem gelegd voor de subsidies voor gascentral­es die nu besproken worden voor de periode na 2025.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium