Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn heeft 3,2 miljard euro nodig om bussen te vergroenen

Ann Schoubs is 100 dagen directeur-generaal en maakt balans op

- PATRICK VAN DE PERRE

De Lijn heeft 3,2 miljard euro nodig om de volgende jaren alle bussen te vergroenen. In de huidige situatie zal de ambitie om tegen 2025 in de centrumste­den volledig emissieloo­s te rijden niet gehaald worden. Ann Schoubs is honderd dagen aan de slag als directeurg­eneraal en blikt vooruit.

Ann Schoubs is sinds 1 januari van dit jaar directeur-generaal bij De Lijn. Ze nam honderd dagen de tijd om het mobiliteit­sveld te doorgronde­n. Onder de noemer ‘Visie 2030 – Resoluut vernieuwen’ heeft ze een meer dan pittig verlanglij­stje voorgelegd. Om dat in te vullen is er veel geld nodig.

Er is 3,2 miljard euro nodig om de bussen te vergroenen en de infrastruc­tuur aan te passen met stelplaats­en. Er zijn nog ettelijke honderden miljoenen nodig om de verouderde traminfras­tructuur te vernieuwen.

VERNIEUWEN INFRASTRUC­TUUR

Die bedragen zijn niet volledig nieuw en werden eerder door de voorzitter van De Lijn, Marc Descheemae­cker, geopperd. Onder andere door de wissel aan de top van De Lijn is er tot op heden weinig duidelijkh­eid over de wijze waarop de investerin­gen betaald moeten worden.

“We zijn aan het berekenen wat het vernieuwen van de infrastruc­tuur ons precies zal kosten. We hebben financieri­ng nodig. In welke mate dat lukt, zal afhangen van de Vlaamse regering”, zegt Ann Schoubs.

De levensduur van de bestaande vloot bussen is nu achttien tot twintig jaar. “Terwijl een bus in principe na vijftien jaar afgeschrev­en is. De prioriteit is om de meest vervuilend­e bussen met euronorm 3 en 4 op stedelijke en randstedel­ijke lijnen te vervangen”, zegt Ann Schoubs. Een termijn plakken op die operatie kan ze niet.

OUDE TRAMS BLIJVEN RIJDEN

Ann Schoubs bevestigde verder dat de oude PCC-trams in Antwerpen nog een aantal jaren blijven rijden. Aanvankeli­jk was het de bedoeling om in 2023 de laatste van deze oudjes uit de jaren zestig en zeventig van het spoor te halen.

“De oude tramstelle­n zullen grondig gereviseer­d worden en worden ingezet op het Antwerps tramnet. Dat is nodig om de capaciteit op peil te houden, zeker met het oog op de werken aan de Oosterweel­verbinding.”

KLANTTEVRE­DENHEID MOET OMHOOG

Volgens Ann Schoubs is het tijd dat De Lijn opnieuw meer aandacht gaat besteden aan klanttevre­denheid.

“We zijn de jongste jaren vooral bezig geweest met de interne organisati­e van De Lijn. We willen de klanttevre­denheid omhoog. Die bedraagt nu 58%, dat is veel te weinig. Met minder dan zeven op tien kunnen we geen genoegen nemen.”

Op de korte termijn is het gereorgani­seerde aanbod van De Lijn de grootste uitdaging. Dat moet vanaf januari van volgend jaar ingaan. Dan zal de openbaarve­rvoermaats­chappij haar dienstverl­ening beperken tot een basisberei­kbaarheid in de centrumste­den en op veelgebrui­kte lijnen.

SAMENWERKI­NG MET EXTERNE PARTNERS NOG NIET OP PUNT

“Voor de eerste en laatste kilometer kijken we naar externe partners zoals aanbieders van deelmobili­teit en de NMBS. De gesprekken daarover lopen en we willen ook evolueren naar een tariefinte­gratie, waarbij reizigers via een systeem gebruik kunnen maken van verschille­nde vormen van mobiliteit.”

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) vroeg recent nog om de veranderin­gen die volgend jaar ingaan uit te stellen. De VVSG vreest dat De Lijn en andere aanbieders van mobiliteit niet tijdig klaar zijn. Ann Schoubs houdt voorlopig vast aan de afgesproke­n datum. “We hebben nog tijd om afspraken te maken en problemen op te lossen.”

www.delijn.be.

Ann Schoubs,

Directeur-generaal De Lijn

“De prioriteit is om de meest vervuilend­e bussen met euronorm 3 en 4 op stedelijke en randstedel­ijke lijnen te vervangen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De oude PCC-trams worden grondig gereviseer­d en blijven langer dan gepland rijden.
FOTO JORIS HERREGODS De oude PCC-trams worden grondig gereviseer­d en blijven langer dan gepland rijden.
 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Ann Schoubs is honderd dagen directeur-generaal van De Lijn.
FOTO KRISTOF VADINO Ann Schoubs is honderd dagen directeur-generaal van De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium