Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dubbele familienaa­m komt niet van de grond

- (vsa)

Sinds de invoering van de dubbele familienaa­m in juni 2014, blijft het jaarlijkse aantal mensen dat er gebruik van maakt beperkt. In 91% van de gevallen wordt nog altijd voor de naam van de vader gekozen.

Van de 53.480 kinderen met Belgische nationalit­eit die vorig jaar in Vlaanderen zijn geboren, kregen 2.088 een dubbele familienaa­m met volgorde vadermoede­r, en 657 met volgorde moeder-vader. 48.576 pasgeboren­en kregen alleen de naam van de vader, 2.159 alleen de naam van de moeder. Voor heel België kregen 5.557 kinderen een dubbele familienaa­m vader-moeder en 1.353 een dubbele familienaa­m moeder-vader, van de in totaal 94.577 geborenen.

Sinds juni 2014 mogen ouders zelf kiezen welke achternaam ze aan hun kinderen meegeven: die van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide in de volgorde die de ouders kiezen. Maar die optie wordt dus amper benut. In Brussel en Wallonië wordt wel iets vaker de naam van de moeder aan het kind gegeven, maar zelfs daar gaat het om maar 5%.

Traditie “En toch, het is niet omdat weinig mensen voor de dubbele naam kiezen, dat het niet belangrijk

is”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Ik kan me voorstelle­n dat in een aantal gevallen mensen het net heel belangrijk vinden dat de moeder eerst staat, of dat er een dubbele naam gekozen kan worden. Statistisc­h gezien is 657 mensen niet veel, maar op persoonlij­k vlak zullen dat waarschijn­lijk bewuste en belangrijk­e keuzes geweest zijn.”

Glorieux denkt niet dat de curve in de toekomst bokkenspro­ngen zal maken. “Het is natuurlijk heel patriarcha­al, alleen de naam van de vader toekennen. Maar veel families hechten nog altijd belang aan hun stamboom. Het is traditie. Maar het is niet omdat we het al eeuwen doen, dat we het vandaag normaal moeten vinden dat kinderen alleen de naam van hun vader dragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium