Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie Modeste en gemeente strijken plooien glad

Terrein langs A12 in Puurs moet onthard worden, maar er zit ruis op de lijn

- WARD BOSMANS

In februari zat het er nog bovenarms op toen de zigeunerfa­milie Modeste door de gemeente verplicht werd om een terrein naast de A12, waar ze al tien jaar verblijven, tegen uiterlijk eind maart te verlaten. Ondertusse­n werd een oplossing gevonden waar zowel de gemeente als de familie vrede mee hebben.

De familie moest het terrein verlaten omdat het om een groene bufferzone gaat waar geen bewoning is toegelaten. Op het terrein, dat eigendom is van de familie Modeste, stonden drie woonchalet­s. Ook de rechtbank besliste dat bewoning niet kan en dat het terrein in originele staat moest worden hersteld. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de familie. Er werd uit protest zelfs een oude wagen in brand gestoken en er volgde heel wat spierballe­ngerol. Er werd zelfs even gedreigd om het verkeer op de A12 te blokkeren. Na de hele heisa ging het gemeentebe­stuur in dialoog met de familie.

Volgens burgemeest­er Koen Van den Heuvel (CD&V) van PuursSint-Amands werd er een oplossing gevonden. “De familie zal het terrein ontharden en alle woonchalet­s verwijdere­n. Ook de omheining rond het terrein wordt aangepast. Men zal op het terrein een aantal bomen planten. Zodra die werken allemaal klaar zijn, vertrekt de familie met hun caravans op reis en tegen eind oktober zullen ze terugkeren naar hun terrein. Dat is perfect toegelaten. De zigeuners mogen er tijdelijk staan met hun woonwagens. Dat is de beste oplossing voor zowel de gemeente als voor de familie Modeste.”

Vriendelij­ke burgemeest­er

Bij ons bezoek aan het terrein in de Peetersstr­aat blijkt de familie best tevreden met de oplossing. “De burgemeest­er was heel vriendelij­k. Zoals je ziet zijn al twee van de drie woonchalet­s weg. De derde chalet liep door een kortsluiti­ng veel brandschad­e op. Die zal binnenkort ook verdwijnen.”

Een gedeelte van het terrein is ondertusse­n al onthard. Er werden enkele boompjes geplant en er werd gras gezaaid. Aan de zijde van het terrein die langs de A12 ligt, wordt alles in gereedheid gebracht om er een haag aan te planten. Arbeiders zijn er bezig om een gastank te verwijdere­n en de grond plantklaar te maken. De omheining rond het terrein is echter nog steeds aanwezig.

Niet meteen vertrekken

“Of we de rest van het terrein ook gaan ontharden? Neen, dat is niet de bedoeling”, zegt de familie. “Alleen het stuk dat al klaar is en daar waar de haag komt. Neen, we gaan hier ook niet meteen vertrekken met onze caravans. Onze kinderen gaan hier naar school. Pas wanneer het schooljaar voorbij is vertrekken we op rondreis.

“Zodra de familie klaar is met ontharden, zullen ze vertrekken. Eind oktober keren ze terug.” Koen Van den Heuvel

Burgemeest­er Puurs-Sint-Amands

Familie Modeste

“Pas als het schooljaar voorbij is, vertrekken we op rondreis. Het is de bedoeling dat we in de winter terugkomen.”

Het is inderdaad de bedoeling dat we in de winter hier terugkomen.”

Van een zoektocht naar een nieuwe verblijfpl­aats is er volgens de familie Modeste voorlopig ook geen sprake meer. Dat was een van de voorstelle­n tijdens de eerste gesprekken met het gemeentebe­stuur. Het lijkt er dus op dat zowel het gemeentebe­stuur als de zigeunerfa­milie Modeste een beetje water bij de wijn gedaan hebben.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De familie Modeste deed water bij de wijn.
FOTO JORIS HERREGODS De familie Modeste deed water bij de wijn.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Er wordt ook een haag aangeplant.
FOTO JORIS HERREGODS Er wordt ook een haag aangeplant.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De zigeunerfa­milie heeft al een deel van het terrein onthard. “Of we de rest ook aanpakken? Nee, dat is niet de bedoeling.”
FOTO JORIS HERREGODS De zigeunerfa­milie heeft al een deel van het terrein onthard. “Of we de rest ook aanpakken? Nee, dat is niet de bedoeling.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium