Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar “truffels van de oceaan”

Belgische baggeraar speurt naar mangaankno­llen, Greenpeace protesteer­t

- (nba)

Baggeraar DEME is in de Stille Oceaan op zoek naar ‘mangaankno­llen’. Op 4.500 meter diepte zuigt een speciale stofzuiger de knollen waarin kostbare metalen zitten naar boven. DEME begint zo aan een uniek project van diepzeemij­nbouw. Greenpeace heeft bezwaren en vraagt de Belgische overheid om in te grijpen.

zoeken op de bodem van de Stille Oceaan en ze bovenhalen. Dat is kortweg het doel van baggeraar DEME. De knollen liggen op 4,5 kilometer diepte, zijn ongeveer één kilo zwaar, liggen zo goed als los op de bodem en bestaan uit nikkel, koper, mangaan en kobalt. De materialen zijn tegenwoord­ig zo gegeerd dat ze al snel de “truffels uit de oceaan” genoemd worden.

DEME investeerd­e al meer dan 100 miljoen euro in het project. Volgens hun projecties zullen de stoffen straks onmisbaar zijn. Onder andere elektrisch­e auto’s leunen hevig op de kostbare metalen. “De komende veertig jaar gaat onze bevolking nog stevig aangroeien”, zegt Kris Van Nijen, de topman van GSR, het dochterbed­rijf van DEME dat zich bezighoudt met diepzeemij­nbouw. “De Wereldbank berekende dat we meer dan drie miljard ton kritieke metalen nodig zullen hebben voor zonnepanel­en, windmolens en batterijen.”

Vuurdoop in Stille Oceaan Om de knollen boven te halen, bouwde DEME een soort stofzuiMan­gaanknolle­n

ger op rupsbanden, de Patania II. Het toestel ging door een lange testperiod­e in eigen wateren, maar kent nu zijn vuurdoop in de Stille Oceaan.

Opvallend, terwijl DEME pleit voor de omslag naar propere energie, dobbert naast hun schip ook dat van Greenpeace. Zij vrezen net voor de verstoring van de natuur en spreken van een letterlijk­e race to the bottom. “Dit is de voorbode van de exploitati­e van de zeebodem, die schade zal toebrengen aan een zeer fragiel ecologisch systeem”, zegt experte An Lambrechts van Greenpeace vanop de Rainbow Warrior. “We kunnen en moeten deze industrie tegenhoude­n, voor ze het kwetsbare leven van de diepzee vernielt. DEME zegt wel dat ze de knollen

bovenhalen om de omslag naar duurzaamhe­id te maken, maar dat klopt niet. Er zijn andere opties, zoals recyclage.” Steun stoppen Greenpeace wijst ook met de vinger naar de Belgische regering. “Langs de ene kant doet de over

heid inspanning om de oceanen te beschermen, maar langs de andere kant geeft het wel zijn fiat om deze testen uit te voeren. België moet zijn steun aan deze praktijken stoppen.”

DEME zelf wijst erop ze voor hun tests al een milieueffe­ctenrappor­t hebben laten opmaken.

 ?? FOTO GREENPEACE ?? Naast het schip van DEME dobbert dat van Greenpeace.
FOTO GREENPEACE Naast het schip van DEME dobbert dat van Greenpeace.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium