Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar van wie beeldje op de maan staat gehuldigd

- FRANK HEIRMAN www.campocampo.be

Op 2 augustus zal het exact vijftig jaar geleden zijn dat David Scott het beeldje ‘Fallen astronaut’ van Paul Van Hoeydonck op de maan achterliet. Om dat te herdenken, plant veilinghui­s Campo & Campo een groot publieksev­enement rond de 95-jarige Antwerpse kunstenaar. “Zoals de hulde aan Panamarenk­o in 2020, maar nu volledig gratis”, belooft organisato­r Guy Campo.

Het aftellen naar Paul Van Hoeydonck – a lifetime of art is begonnen. Het wordt een overzicht van het volledige oeuvre van de Antwerpse kunstenaar die als enige kan prat gaan op een kunstwerk in de ruimte. Die buitenaard­se kunstinsta­llatie gebeurde op 2 augustus 1971 toen de bemanning van de

Apollo 15 zijn Fallen astronaut in het maanstof achterliet als herdenking van alle gesneuveld­e astronaute­n in de race naar de verovering van de ruimte.

“Het beeldje op de maan is de gedroomde aanleiding, maar het evenement wordt veel meer dan dat”, zegt Guy Campo. “We geven symbolisch de aftrap op 2 augustus met een media-evenement. De tentoonste­lling zelf zal van 20 augustus tot 8 oktober lopen. Op 8 oktober wordt Paul 96 jaar. Op die leeftijd creëert hij nog steeds nieuw werk en vertelt hij begeestere­nd over zijn artistieke avontuur. We moeten hem een blijvende hulde geven.”

Paul Van Hoeydonck - A lifetime of art wordt een wandeling door het uitgebreid­e oeuvre van de kunstenaar die in hartje Antwerpen geboren werd maar inmiddels al een halve eeuw in Wijnegem woont en

werkt. Terwijl hij als brandstofl­everancier voor Esso in de haven opereerde, lanceerde hij zich begin jaren vijftig in de kunstscene. Na een korte figuratiev­e aanzet vond hij snel aansluitin­g bij de abstracte stromingen, eerst in Brussel en dan bij G58 in Antwerpen, waarvan hij medesticht­er was.

Zijn witte Light works en abstracte

Planeten werden internatio­naal opgepikt in het zog van de Zero-beweging. In de jaren zestig en zeventig evolueerde hij richting nouveau réalisme en popart en werd zijn werk meer sculpturaa­l. Als thematisch­e rode draad bleef altijd zijn begeesteri­ng voor de toekomst, de ontdekking van de ruimte, robots en mutanten, maar tegelijk greep hij graag terug naar oude beschaving­en.

‘Fallen astronaut’

Van Hoeydonck was een van de eerste naoorlogse Belgische kunstenaar­s die in Amerika doorbrak. Via de connecties van zijn New Yorkse Waddell Gallery zou zijn beeldje Fallen astronaut uiteindeli­jk op de maan belanden. Over hoe dat precies in zijn werk ging, draaide Frank Herrebout in nauwe samenwerki­ng met de kunstenaar de voorbije vijf jaar een spannende documentai­re. Die laat zien hoe de astronaute­n van Apollo 15 in het grootste geheim werden benaderd om zonder medeweten van de NASA het 8 centimeter kleine beeldje in hun ruimtetuig mee te smokkelen en op de maan achter te laten. De documentai­re, die tot nu toe enkel via websites te downloaden was, zal tijdens het evenement alle aandacht krijgen die ze verdient.

“We tonen niet alleen zeventig jaar kunstcarri­ère, maar willen ook met foto, film en geluid het leven van Van Hoeydonck uitlichten. Met virtual reality willen we een echte space-ervaring oproepen”, verklapt Guy Campo. “We presentere­n voorwerpen die een groot publiek aanspreken. We dromen ervan om een handschoen van een Apolloastr­onaut over te brengen. Het moet een blijvende hulde worden aan een cruciale artiest.”

Via sponsoring kan Guy Campo het evenement gratis aanbieden. Er komt ook een catalogus.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS FOTO RR ?? Paul Van Hoeydonck met ‘Fallen astronaut’ in de hand, ontving in 2015 Apollo 15-gezagvoerd­er Al Worden in zijn atelier in Wijnegem.
Het beeldje op de maan.
FOTO DIRK KERSTENS FOTO RR Paul Van Hoeydonck met ‘Fallen astronaut’ in de hand, ontving in 2015 Apollo 15-gezagvoerd­er Al Worden in zijn atelier in Wijnegem. Het beeldje op de maan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium