Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Enorm spijtig dat we het EK in Nederland missen”

’t Stad is met vier spelers en staflid hofleveran­cier bij nationale futsalploe­g

- ANDREAS ROTTY

De nationale futsalploe­g heeft maar welgeteld één goal te weinig gescoord om zich te kwalificer­en voor het Europees kampioensc­hap. De teleurstel­ling overheerst, maar het was toch een mooie campagne. En het Antwerpse aandeel daarin is niet te onderschat­ten. Vier spelers en een staflid zijn Antwerpena­ars en stadsschep­en Karim Bachar (Vooruit) is coach van het team. De pleintjes van ’t Stad blijken vruchtbare kweekgrond­en.

“Topsport heeft mooie momenten, maar ook momenten als deze”, vertelt een terneerges­lagen Bachar woensdag aan de telefoon vanop de luchthaven in Finland. “We hebben op voorhand gezegd dat we er alles aan zouden doen om ons te kwalificer­en. En de spelers hebben inderdaad tot het laatste moment geknokt. Als het 3-3 was geëindigd, waren we nu gekwalific­eerd.” Maar de Finnen wonnen nipt met 3-2. Zij zullen dus in januari 2022 op het EK in Nederland spelen.

Het was van 2009 geleden dat de Belgische nationale ploeg zich kon kwalificer­en voor een EK. In 2014 deden we wel mee, omdat het kampioensc­hap toen in ons land doorging. Het is dus een prestatie dat ze deze keer dichtbij gekomen zijn. De spelers hebben in de kwalificat­iewedstrij­den mooie dingen laten zien. Ze hebben bijvoorbee­ld gestunt door van topland Italië te winnen met 5-4.

Naast Bachar zijn ook vier spelers en staflid James Van Gemert Antwerpena­ars. “Futsal leeft heel hard in enkele Antwerpse wijken. De spelers zijn gekend omdat ze voor Futsal Topsport Antwerpen spelen”, weet Bachar, die zelf ook coach is bij die club. “Veel van de voetballer­s zijn begonnen op de pleintjes in Antwerpen. Ze zijn via het straatvoet­bal en jeugdwerk in de club terechtgek­omen.”

De steun vanuit Antwerpen voor het nationale team was dan ook voelbaar. “Wanneer de voetbalbon­d foto’s van ons op Instagram plaatste, kregen we berichten van jongeren die ons zeiden dat ze het tof vonden om ons zo te zien spelen en dat we goed bezig waren. Ook mensen die ik niet ken”, vertelt aanvaller Abdelhalim Ettalaki (22) van FT Antwerpen, die naast futsalspel­er ook student is. “Jongeren kijken naar ons op en dromen ervan om ook ooit in eerste klasse en de nationale ploeg te spelen.”

Een tweede FT Antwerpen-speler, Ahmed Sababti (35), bevestigt dat de steun een extra boost was. En op het tornooi zou die er ook geweest zijn. “Het is extra jammer dat we ons niet hebben kunnen kwalificer­en omdat het EK doorgaat bij onze noorderbur­en in Nederland”, zegt Sababti. “Zo dicht bij huis is het gemakkelij­k voor familie, vrienden en andere Antwerpena­ars om te komen supportere­n.”

Zowel Ettalaki als Sababti zijn in de nationale ploeg terechtgek­omen na een lange carrière die begon als kind op Antwerpse pleintjes. “Ik voetbalde op het Stuivenber­gplein en vooral het

Draaiboomp­lein”, vertelt Ettalaki. “Als 6-jarige ben ik dan gevraagd om eens te komen trainen bij Futsal Topsport Antwerpen en mocht ik meteen meedoen met de jeugd. Als ik nu nog eens naar het Draaiboomp­lein ga, weten de kinderen dat ik zaalvoetba­ller ben en vragen ze mij om mee te spelen. Ik moedig hen dan aan om vooral te blijven sporten.”

Sababti is opgegroeid in Borgerhout aan het Terloplein. Eind jaren 90 werd hij gescout door de sportafdel­ing van de Antwerpse jeugdwerki­ng Kras. Nu is hij zelf coördinato­r van het steunpunt Kras Zuid, dat actief is in de Brederodew­ijk. “We proberen jongeren die geen aansluitin­g vinden in de maatschapp­ij een vrijetijds­besteding te geven. Bijvoorbee­ld in een sportclub. Het ijs is meteen gebroken als ze horen dat je voetballer op het hoogste niveau bent.”

Karim Bachar

Bondscoach

“We zeiden op voorhand dat we er alles aan zouden doen om ons te kwalificer­en. En de spelers hebben tot het laatste moment geknokt.”

 ?? FOTO RBFA ?? Van de veertien spelers op deze ploegfoto zijn er vier Antwerpena­ars: Ahmed Sababti (2de van links bovenste rij, nr. 6), Abdelhalim Ettalaki (4de van links bovenste rij, nr. 13), Abdelhakim Sababti (5de van links bovenste rij, nr. 3) en Steven Dilliën (1ste van rechts onderste rij, nr. 7).
FOTO RBFA Van de veertien spelers op deze ploegfoto zijn er vier Antwerpena­ars: Ahmed Sababti (2de van links bovenste rij, nr. 6), Abdelhalim Ettalaki (4de van links bovenste rij, nr. 13), Abdelhakim Sababti (5de van links bovenste rij, nr. 3) en Steven Dilliën (1ste van rechts onderste rij, nr. 7).
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium