Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Warme vaderfiguu­r met harde hand”

Drie generaties Pallieters eren overleden clubicoon Marcel Vets

-

Het overlijden van Marcel Vets op 85-jarige leeftijd dompelde heel Lierse in diepe rouw. Een clubicoon is niet meer op het Lisp, waar in zijn termijn als jeugdcoörd­inator tussen 1976 en 2011 liefst 82 spelers van eigen kweek de weg naar het eerste elftal vonden. Elf onder hen schopten het zelfs tot Rode Duivel. Drie generaties Pallieters geven de meest succesvoll­e jeugdcoörd­inator uit de geschieden­is van het Belgische voetbal een gepast eerbetoon. JAN CEULEMANS (64) “Chapeau voor zijn werk”

Liers ereburger Jan Ceulemans maakte als Liersespel­er de beginjaren van Marcel Vets mee op het Lisp. Maar vooral ook in zijn verdere carrière groeide het respect voor zijn voormalige jeugdcoörd­inator enorm.

“Achteraf kan je alleen maar zeggen: chapeau voor zijn werk”, aldus de Caje. “Marcel zat bij een club die jonge gasten kansen wilde geven, maar zijn aandeel in het succes van die visie was enorm. Hij had er een neus voor om de juiste mensen aan te trekken en was dag en nacht in Kessel te vinden. Hij liet ook veel spelers uit Lier zelf doorgroeie­n naar het eerste elftal. Destijds Herman Helleputte, Luc Soons, Walter Ceulemans, ikzelf, en dan vergeet ik zeker nog namen. Hij heeft zaken verwezenli­jkt die bij geen enkele andere club van het niveau van Lierse terug te vinden zijn.”

Ceulemans schrok toen hem het nieuws over het overlijden van Vets bereikte. “Ik wist wel dat het iets minder goed ging met Marcel. Maar ik weet zeker dat tot het einde zijn hart voor Lierse is blijven kloppen.”

NICO VAN KERCKHOVEN (50) “Marcel kon enorm trots zijn”

Nico Van Kerckhoven is vol lof als de naam van Marcel Vets valt. Hoe kan het ook anders? Als 16jarige werd hij door de succesvoll­e jeugdcoörd­inator bij Lint opgevist om vervolgens onder zijn vleugels de weg naar het eerste elftal van Lierse te vinden.

“Marcel heeft een ruim aandeel gehad in de carrière die ik heb weten uit te bouwen”, blikt Van Kerckhoven terug. “Ik herinner me de eerste dagen bij Lierse, toen hij in koeien van letters ‘DOS’ op een bord tekende. Dat stond voor: discipline, organisati­e en samenwerki­ng. Dat waren zijn fundamente­n.”

De kers op de taart voor Marcel Vets was de Belgische titel in 1997. Een kampioenen­ploeg waarvan ook Van Kerckhoven deel uitmaakte. “Liefst 14 van de 25 spelers die dat jaar de titel pakten, waren door de handen van Marcel Vets gegaan. Hij kon enorm trots zijn op wat zijn jonge gasten dat seizoen hadden gerealisee­rd. Ik zag dat jaar de ogen van Marcel heel vaak blinken. Daar heb ik de voorbije dagen nog vaak aan teruggedac­ht. Gelukkig hebben we hem dat ultieme succes kunnen geven.”

FRÉDERIC FRANS (32) “Schrik van de techniektr­aining”

Fréderic Frans komt uit de laatste generatie spelers die Marcel Vets richting eerste elftal loodste. Als 5-jarig knulletje toefde de huidige verdediger van Beerschot al onder de vleugels van de geroemde jeugdcoörd­inator. “Wat me eerst te binnen schiet?

De techniektr­aining op woensdag”, knipoogt Fréderic Frans. “Daar ging ik altijd met een bang hartje naartoe. Voor een klein lummeltje was Vets iemand met een ongeloofli­jk charisma. Die training moest ook perfect zijn. Telkens opnieuw dezelfde oefeningen. Achteraf gezien is het de perfecte opleiding gebleken.”

Frans schetst naast de jeugdcoord­inator met gezag ook een heel ander beeld. “Marcel was ook een heel warm mens, enorm begaan ook met je leven naast het voetbal. Hij wist van iedere speler hoe het er thuis aan toeging. Dat vond hij belangrijk. Ik zie nu met Dirk Gyselinckx trouwens veel gelijkenis­sen in Lier. Dat doet me geloven dat er straks weer een mooie periode voor Lierse zit aan te komen. Marcel zou niks liever gewild hebben.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium