Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huis Guiette, het enige gebouw van Le Corbusier in België, gerestaure­erd

- DOMINIQUE PIEDFORT

Het enige gebouw in België van de befaamde architect Le Corbusier staat in de Populieren­laan in Antwerpen. Het Huis Guiette krijgt een opknapbeur­t. De Vlaamse regering deelt een premie uit van bijna 95.000 euro.

De Populieren­laan ligt in de schaduw van de A12 op de grens van het Kiel en Wilrijk. In het Huis Guiette woont momenteel Victor Robyn met zijn gezin, hij is de zoon van modeontwer­pster Ann De Meulemeest­er en fotograaf Patrick Robyn.

Hoe is het om daar te wonen? Victor Robyn laat weten dat hij liever privacy verkiest. Maar in juli 2016 werd het Huis Guiette erkend als Unescowere­lderfgoed. Patrick Robyn gaf toen voor onze zusterkran­t De Standaard een rondleidin­g in het huis. Hij kocht samen met Ann Demeulemee­ster in 1983 de woning, het koppel werd toen verliefd op een ruïne.

“In die tijd was het een zwarte woning, men had leistein op de gevel gezet”, vertelde Robyn senior. “Toen we het huis kochten, wisten we niet eens dat het van Le Corbusier was. De ramen waren aan het roesten, de gevel zat vol barsten. Ann is zwanger geworden in 1986. Ik herinner me dat de gezondheid­sinspectie langs kwam om te kijken of we hier wel een baby konden houden. Er zat zoveel vocht in de muren dat we er uit zijn getrokken tot de restaurati­e achter de rug was.”

Honderdste verjaardag

Die restaurati­e gebeurde in 1987, sindsdien bleef een nieuwe renovatie uit, tot nu. In een eerste fase worden het dak en het balkon aan de straatzijd­e vernieuwd. Later komen de gevels en het interieur aan de beurt. Architect Luc Deleu werkt het dossier uit in nauwe samenwerki­ng met de Fondation Le Corbusier in Parijs.

“Deze restaurati­e is een uitstekend­e gelegenhei­d om Huis Guiette er wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft”, meldt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA).

De renovatie is wellicht achter de rug als het Huis Guiette in 2026 de honderdste verjaardag viert. Toen maakte de Antwerpse kunstschil­der René Guiette hier zijn woning en atelier van. Het huis werd daarna ook bekend als Les Peupliers, naar de ligging aan de Populieren­laan. Het gebouw was in de periode 19261927 de eerste buitenland­se opdracht van de Frans-Zwitsers architect (1887-1965). Maar Le Corbusier zou Antwerpen niet vergeten. In 1933 neemt hij deel aan een internatio­nale wedstrijd om een nieuwe moderne stad te ontwikkele­n voor Linkeroeve­r. Hij dacht aan een stad met veel groen waar voetganger­s zich vrij kunnen bewegen, weg van de stad uit de 19de eeuw met smalle straten en donkere huizen. Maar de wedstrijd eindigt zonder winnaars, de plannen blijven voor altijd in de schuif liggen. Pas in 1961 krijgt Linkeroeve­r een gedaante als modernisti­sche hoogbouwwi­jk. Le Corbusier zette zijn moderne stad wel neer in het Indische Chandigarh, maar dat lijkt wat ver voor een bezoek.

Patrick Robyn sprak in 2016 over een mogelijke toekomst als museum voor Huis Guiette. Ook om de soms aanbellend­e studenten architectu­ur uit Tokio te mijden. Maar die deur sluit zoon Victor. “Nee, dit blijft een privéwonin­g.”

Matthias Diependael­e

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

“Deze restaurati­e is een uitstekend­e gelegenhei­d om Huis Guiette er wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft.”

 ?? FOTO PDR ?? Huis Guiette, het witte gebouw, werd in 1983 gekocht door modeontwer­pster Ann Demeulemee­ster en haar man Patrick Robyn. Momenteel woont hun zoon Victor er met zijn gezin.
FOTO PDR Huis Guiette, het witte gebouw, werd in 1983 gekocht door modeontwer­pster Ann Demeulemee­ster en haar man Patrick Robyn. Momenteel woont hun zoon Victor er met zijn gezin.
 ?? FOTO RR ?? De befaamde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier.
FOTO RR De befaamde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium