Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Botermelkb­aan anderhalve maand afgesloten voor laatste fase heraanleg

- JAN AUMAN

Anderhalf jaar na de start van de werken, zijn de fietspaden langs de Botermelkb­aan (N121) bijna een feit. “Nog even door de zure appel en dan zullen ook fietsers veilig over de drukke verbinding­sweg van Brasschaat naar ’s-Gravenweze­l kunnen rijden”, verwijst burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) naar de volledige afsluiting van de Botermelkb­aan vanaf maandag.

De heraanleg van de anderhalve kilometer lange Botermelkb­aan (N121) stond meer dan tien jaar op het prioriteit­enlijstje van de gemeente. De plannen waren al een tijdje klaar, maar raakten maar niet aan uitvoering toe omdat één bewoner steeds dwars ging liggen en beroepspro­cedures aanspande naar aanleiding van de geplande en omstreden volledige afsluiting van het kruispunt met de Wezelsebaa­n.

Burgemeest­er Maarten De Veuster kon het dossier ‘ontmijnen’. “Het ontwerp werd aangepast. De Wezelsbaan wordt gedeelteli­jk afgesloten. Het verkeer zal ook in de toekomst via ‘onze’ Wezelsebaa­n richting ’s-Gravenweze­l kunnen. Maar ze inrijden zal niet meer kunnen en vanuit de Wezelsebaa­n linksaf richting Brasschaat afslaan kan evenmin nog. Voetganger­s en fietsers behouden wel alle mogelijkhe­den en zullen dankzij een nieuw verkeersei­land op een veilige manier kunnen oversteken.”

De situatie op het drukke kruispunt met de Wezelsebaa­n is niet het enige dat verandert. Ter hoogte van de Alice Nahonlei en restaurant De Linde komen verkeersli­chten, onder meer omdat er zich met Campus Kajee en ’t Lommert enkele scholen in de buurt bevinden. Het kruispunt met de Dennenlei wordt vijftig meter verplaatst en krijgt op de Botermelkb­aan een afslagstro­ok richting Dennenlei. Zo wordt het doorgaand verkeer niet langer gehinderd wanneer chauffeurs staan te wachten om af te draaien. Zwakke weggebruik­ers kunnen via een verkeersei­land veilig in twee keer de drukke Botermelkb­aan oversteken.

Niet alleen de scholen juichen de investerin­g van 4 miljoen euro toe. Ook topadvocaa­t Jan De Man houdt een pleidooi voor de ingreep, ook al zit hij al sinds de verhuis van zijn kantoor naar de hoek van de Botermelkb­aan en de Wezelsebaa­n met een werf voor de deur.

Waterbus

“Over de aanpak van de werken stel ik me soms vragen, maar dat dit een positieve invloed zal hebben, staat buiten kijf. Vroeger hadden fietsers hier slechts een ‘smal stukje plavei’ naast de drukke autobaan. Nu liggen er brede, gescheiden fietsboule­vards”, aldus De Man.

Die zal zelf ook geregeld gebruikmak­en van de fietspaden. “Ik kom vaak werken met de fiets. Het kost me welgeteld zeven minuten om op kantoor te geraken. Ik zou ook de verplaatsi­ngen naar het Justitiepa­leis in Antwerpen met de fiets doen, mochten er in dat gebouw ook mogelijkhe­den zijn om je op te frissen. Er zijn wel douches, maar alleen voor rechtbankp­ersoneel. Vroeger nam ik met de fiets ook vaak de Waterbus naar Antwerpen, wanneer ik cliënten ging bezoeken in de gevangenis. Jammer dat die verbinding over het Albertkana­al werd afgeschaft.”

 ?? FOTO JAA ?? De fietspaden liggen intussen bijna overal langs de Botermelkb­aan. Nu volgt nog de herinricht­ing van de kruispunte­n, de fase met de zwaarste hinder.
FOTO JAA De fietspaden liggen intussen bijna overal langs de Botermelkb­aan. Nu volgt nog de herinricht­ing van de kruispunte­n, de fase met de zwaarste hinder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium