Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanning in de Krim loopt opnieuw op

- (domi)

Vallen de Russen Oekraïne opnieuw binnen? Sinds Moskou begin deze maand begonnen is met het sturen van troepen naar het grensgebie­d, staat de kwestie hoog op de internatio­nale agenda. Maar Russisch president Vladimir Poetin wil van geen wijken weten. Een oorlog lijkt hem net goed uit te komen.

“Op de Krim wordt de infrastruc­tuur klaargemaa­kt voor de installati­e van nucleaire wapens.” Oekraïens minister van Defensie Andrij Taran maakte in Brussel duidelijk welke proporties de militaire escalatie aan de grenzen van zijn land aanneemt. Of Rusland echt kernwapens laat aanrukken, blijft onzeker, maar volgens Taran hebben de Russen nu wel al 110.000 militairen verzameld aan de grens.

Als reactie op het spierballe­ngerol gaan de Verenigde Staten de troepen in Duitsland niet vermindere­n en hebben ze ook twee Amerikaans­e oorlogssch­epen richting Zwarte Zee gestuurd. Maar dat doet de spanningen alleen maar toenemen Moskou begon woensdag met militaire oefeningen in diezelfde zee.

Vladimir Poetin sloeg ook een Amerikaans­e uitnodigin­g af om samen aan tafel te gaan zitten over Oekraïne. De Russische president is ervan overtuigd dat hij (voorlopig) meer te winnen heeft met wat wapengekle­tter. Volgens de meeste Kremlin-watchers wil hij op deze manier de aandacht afleiden van zijn binnenland­se problemen. In september zijn er parlements­verkiezing­en en Poetins popularite­it staat op een dieptepunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium