Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen 45,5 miljard rijker ‘dankzij’ corona

- NICO TANGHE

De pandemie belette ons om op reis of restaurant te gaan, waardoor we vorig jaar 45 miljard euro rijker zijn geworden. Een derde van dat financieel vermogen houdt de Belg bij zich in cash. Al is nuance op zijn plaats: wie het financieel niet al te breed had, werd alleen maar kwetsbaard­er.

Coronajaar of niet: de meeste Belgen zijn ook in 2020 rijker geworden. Volgens nieuwe cijfers van de Nationale Bank steeg het netto financieel vermogen van alle Belgen in 2020 met 45,5 miljard euro.

Alles samen bezitten de Belgen nu 1.146,5 miljard euro aan spaargeld en belegginge­n, minus de kredieten. Dat is ruim 4% meer dan in 2019. Mochten de financiële vermogens gelijk verdeeld zijn over alle Belgen, komt dat overeen met zo’n 104.000 euro netto per persoon. Vastgoed is hier niet bij inbegrepen.

Het gros van dat extra financieel vermogen in 2020 is voor rekening van wat de Nationale Bank omschrijft als “geforceerd sparen”. Particulie­ren die wel willen consumeren, maar dat niet konden. “Veel Belgen konden door de lockdownma­atregelen niet op reis gaan en moesten bezoekjes aan het theater, het stadion en het restaurant schrappen, waardoor vooral de vermogende Belgen gedwongen werden te sparen”, verduideli­jkt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING België. En dus kwam er ook in een coronajaar 13,8 miljard euro bij op de spaarboekj­es, 12,4 miljard op de zichtreken­ingen en 7,9 miljard bij de beleggings­fondsen. Daarnaast investeerd­en Belgen ook meer in beursgenot­eerde aandelen (+6,2 miljard euro). “Alles samen is dat 40 miljard, dubbel zoveel als normaal”: in 2019 was dat 21,8 miljard, aldus Vanden Houte. “Hopelijk vloeit dat spaargeld straks terug naar de economie en voedt dat het herstel. De Nationale Bank hoopt dat wellicht stiekem ook.”

Blinde vlek in de cijfers

Toch is nuance op zijn plaats, benadrukt Vanden Houte. Wat de cijfers niet tonen, is dat de financiële situatie van de Belgische gezinnen verbeterde over het algemeen, maar sommige zwakkere groepen werden financieel kwetsbaard­er door de pandemie.

“Dat geldt vooral voor gezinnen met lage(re) inkomens – netto minder dan 2.000 euro per maand bijvoorbee­ld – waar er gezinslede­n zijn die werkloos zijn of werken in sectoren zoals de horeca of de cultuursec­tor’’, legt Vanden Houte uit. Die gezinnen zijn extra getroffen en zagen hun vermogen soms fors dalen.

En dan is er nog de vergelijki­ng met vroeger. In 2010 lag het netto financieel vermogen van de Belgen op 827,8 miljard euro, of gemiddeld zo’n 75.000 euro per Belg. “Vandaag zijn we ruim een kwart rijker, maar dat is niet abnormaal. Dat ligt in lijn met de stijging van het Belgische bbp in diezelfde periode”, zegt Vanden Houte.

Eén ding valt de hoofdecono­om wel nog op. “Cash is king. Belgen houden een derde van hun financieel vermogen aan in cash, ondanks de nulrente. Twintig jaar geleden was dat nog minder dan een kwart.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium