Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik bleef wenen vloog ik weer in de cel”

Reisleidst­er uit Merksplas Jasmine Raeymaeker­s (23) schrijft boek over hoe ze in Egypte werd vastgehoud­en

- NINA BERNAERTS

Jasmine Raeymaeker­s uit Merksplas leek het op haar 23 jaar al goed voor mekaar te hebben. De jonge blonde spring-in-’t-veld had zich losgemaakt van het westerse ideaalbeel­d huisje-tuintje-boompje en tekende haar eigen pad uit in de toeristisc­he sector in Sharm-el-Sheikh. Elke dag vakantie, leek het wel. Tot ze na een verkeerson­geval in een Egyptische gevangenis belandde. Haar verhaal heeft ze nu in een boek gegoten.

“Ironisch genoeg, voelde ik me in België wat gevangen”, steekt Jasmine uit Merksplas van wal. “Dus had ik al mijn moed bij elkaar gezocht en was ik naar vertrokken.” Jasmine ging als animatrice aan het werk in verschille­nde hotels, tot ze haar droomjob tegenkomt als reisleider van TUI in Sharm-el-Sheikh. “Een fantastisc­he tijd, met heel leuke en lieve collega’s. Daarenbove­n kreeg ik op de werkvloer een nieuwe relatie.” Jasmine genoot van het leven, tot ze een verkeerson­geval veroorzaak­te.

“Ik liep die periode wat op wolkjes, dus ik was niet aan het opletten toen ik met de auto wat papierwerk naar een hotel moest brengen. Ik zette mijn auto in achteruit en toen hoorde ik plots een harde bonk. Er stond onmiddelli­jk een vrouw op mijn raam te bonken en hysterisch te huilen. Ik had iemand geraakt, het bleek een jongetje van 10 te zijn. Ik dacht dat ik het kind had doodgerede­n, maar het had gelukkig enkel een gekneusde arm. De veiligheid­sdiensten van het hotel voerden mij naar het politiekan­toor voor een verklaring.”

Dramatisch sms’je

Zonder veel argwaan legde Jasmine een verklaring af, ze ging ervan uit dat ze weer naar huis mocht. Maar dat zag de Egyptische politie anders: ze moest alles afgeven, werd grondig gefouillee­rd en in een cel gestoken bij vier andere vrouwen.

“Een Somalische vrouw zonder papieren, twee Oekraïense vriendinne­n die voedingssu­pplementen hadden meegenomen voor hun vriendjes en nog een Syrische zonder visum. De vriendinne­n zaten er al een jaar, de andere vrouwen zes en negen maanden. Toen kwam het besef dat ik daar misschien weleens een hele lang tijd zou kunnen vastzitten. Ik ben oncontrole­erbaar beginnen te huilen.”

Anderhalve dag later werd Jasmine naar de rechtbank gebracht. “Ik zat te huilen op de achterbank, maar de bewakers zeiden heel duidelijk dat als ik niet ophield, ik gewoon terug zou gaan en geen proces zou krijgen. Ik heb de tranen verbeten. Ook toen aan de rechtszaal al mijn collega’s en mijn baas kwamen opdagen. Via de gsm van een collega kon ik een zeer dramatisch sms’je naar mijn moeder sturen. Zij antwoordde: ‘Ween maar niet te veel, want je verliest al zoveel vocht door de diarree.’ Hilarisch. Dat had ik echt nodig op dat moment. Uiteraard was ook zij ongerust. Maar dat toonde ze niet, waardoor ik me aan haar kon optrekken.”

Zingen

In de rechtszaal oordeelden ze dat Jasmine inderdaad een menselijke fout had gemaakt en ze werd vrijgespro­ken. Toch namen de agenten haar opnieuw mee.

“Ze wilden eerst nog nagaan of ik in België geen strafblad had of dat ik misschien in Egypte al iets mispeuterd had. Ze gooiden me dus opnieuw in de cel. Om daar niet helemaal gek te worden ben ik beginnen te zingen. Titanic, Titanic, vroeg de Syrische vrouw heel de tijd. Het klinkt absurd, maar je bouwt met die mensen zo snel een band op. Die vrouwen zitten in mijn hart.”

Een dag later – na diplomatis­ch ingrijpen – werd Jasmine vrijgelate­n, voorgoed deze keer.

Intussen werd ze overgeplaa­tst, maar ze kan niet meer aarden in haar job. Ze probeert het nog als stewardess, maar sinds corona ligt ook dat stil. “Het is pas later dat ik besefte wat er allemaal gebeurd was. Ik heb het hele verhaal nu in een vrij luchtig boek gegoten, met als titel Bloed Heet Koud.

Ik heb nog geen uitgever gevonden, maar ik heb wel mijn passie ontdekt. Ik ga blijven schrijven.”

Jasmine Raeymaeker­s

Auteur

“Ik dacht dat ik een 10-jarig jongetje had doodgerede­n, maar hij had gelukkig enkel een gekneusde arm.”

 ?? FOTO RR ?? Jasmine beleefde een fantastisc­he tijd in Sharm-el-Sheikh, tot ze een ongeval veroorzaak­te en naar de gevangenis moest.
FOTO RR Jasmine beleefde een fantastisc­he tijd in Sharm-el-Sheikh, tot ze een ongeval veroorzaak­te en naar de gevangenis moest.
 ?? FOTO RR ?? De deur van Jasmines cel.
FOTO RR De deur van Jasmines cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium