Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smartschoo­l waarschuwt scholen voor netwerkaan­vallen

-

Het digitaal schoolplat­form Smartschoo­l waarschuwt voor netwerkaan­vallen gericht op scholen, met als doel het afstandson­derwijs en internetge­bruik in de school te verstoren. Jongeren van secundaire scholen zelf zouden achter de aanvallen zitten.

afstandson­derwijs is volgens Smartschoo­l steeds vaker het slachtoffe­r van netwerkaan­vallen. Zogenaamde DDoS-aanvallen, denial of service, komen neer het doelbewust creëren van veel dataverkee­r richting een modem of router, waardoor een website of digitaal platform overbelast. Daardoor krijgen de gebruikers moeilijker of geen toegang tot internet (voor wat betreft de scholen) of meer in het algemeen tot de website of het digitaal platform (voor wat betreft bijvoorbee­ld Smartschoo­l).

Vooral secundaire scholen worden geviseerd. Smartschoo­l diende daarvoor al klacht in met burgerlijk­e partijstel­ling. Een onderHet zoeksrecht­er onderzoekt de zaak.

De aanvallen zijn de voorbije periode ook krachtiger geworden. De afweersyst­emen van Smartschoo­l hebben in uitzonderl­ijke gevallen soms even tijd nodig om dat op te pikken en te reageren. De meeste aanvallen worden wel afgeslagen. Bij een uitzonderl­ijk grote aanval bleef de hinder volgens Smartbit, het bedrijf achter Smartschoo­l, beperkt in tijd en tot een beperkt aantal scholen. Tijdens de afkoelings­week voorafgaan­d aan de krokusvaka­ntie waop

ren 42 netwerkaan­vallen tegen Smartschoo­l gericht.

Geen les meer

Het gedeelteli­jk heropenen van de scholen heeft tot gevolg dat daders zich nu meer richten op de schoolmode­ms. “Dat heeft veel meer impact, want het volledige internetve­rkeer voor de school, met inbegrip van het afstandson­derwijs, wordt verstoord. Daardoor is er geen enkele online activiteit mogelijk vanuit de school”, legt Smartbit uit. “Leerlingen van secundaire scholen voeren de aanvallen uit via tools die ze op internet vinden. Het is duidelijk dat de platgelegd­e afstandsle­ssen de jongeren alleen maar stimuleert”, aldus Smartbit.

Ook het Centrum voor Cybersecur­ity merkt dat scholen steeds meer het slachtoffe­r worden van DDoS-aanvallen. “We werkten adviezen en richtlijne­n voor de scholen uit, zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen DDoSaanval­len”, benadrukt woordvoerd­er Andries Bomans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium