Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorzichti­g naar de vrijheid

… ÁLS DE CIJFERS GOED ZIJN

- WERNER ROMMERS

19 APRIL

Scholen open Reisverbod wordt opgeheven, maar niet-essentiële reizen zijn sterk afgeraden

26 APRIL

Buitenbubb­el van 4 naar 10 personen Kappers opnieuw open Reserveren niet meer nodig in niet-essentiële winkels

8 MEI

Heropening van de terrassen Avondklok wordt vervangen door samenschol­ingsverbod vanaf 4 personen

De terrassen gaan pas open als de situatie in de ziekenhuiz­en “duurzaam” is verbeterd. En de horeca mag in juni pas weer helemaal open als er minder dan vijfhonder­d coronapati­ënten op intensieve liggen. Maar zullen we die streefcijf­ers wel halen?

Versoepeli­ngen aankondige­n terwijl begin deze week nog 945 coronapati­ënten op intensieve zorgen lagen – een recordaant­al tijdens de derde golf: het oogt vreemd. Maar volgens de regering zijn een aantal “kernwaarde­n” gunstig aan het evolueren: “Er is een daling van het aantal dagelijkse besmetting­en, een beginnende daling van de ziekenhuis­opnames en ook het reproducti­egetal zit nu onder 1”, aldus het kabinet van premier

Alexander De Croo (Open Vld). Daar gaat men ervan uit dat op 8 mei de situatie in de ziekenhuiz­en effectief “duurzaam” verbeterd zal zijn, en dat we tegen begin juni onder de vijfhonder­d patiënten op intensieve zorgen kunnen zakken.

Ook biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt) verwacht een daling van de cijfers, al waarschuwt hij dat die momenteel wel wat aarzelen. “Typisch aan een vakantiepe­riode is bovendien dat mensen zich veel minder laten testen, waardoor de situatie niet geheel duidelijk is. Er is inderdaad een daling van het aantal besmetting­en, wat goed is. Maar daar staat tegenover dat de positivite­itsratio (het percentage positieve testen, red.) stijgt, wat geen goed nieuws is. Als volgende week de vakantie gedaan is en er ook in de scholen weer volop wordt getest, zullen we een veel beter zicht krijgen op de besmetting­scijfers, de te verwachten evolutie én de snelheid daarvan.”

Molenbergh­s waarschuwt tegelijk dat die evolutie ook afhangt van de mate waarin de bevolking de maatregele­n de komende dagen blijft naleven. En dat de afdeling intensieve zorgen ook niet op enkele dagen leegloopt.

“De mensen die vandaag op intensieve liggen, zijn jonger en hebben daardoor meer overleving­skansen. Maar dat betekent ook dat ze langere tijd op intensieve zorgen moeten verblijven.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium