Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kabelbaan over Schelde? “Waarom organiseer­t stad geen referendum?”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Een kabelbaan over de Schelde als alternatie­f voor de geplande fietsbrug: die piste moet grondig worden onderzocht, vinden mobiliteit­sdeskundig­e van de UAntwerpen Dirk Lauwers en de Fietsersbo­nd. We legden het idee voor aan een aantal mensen die vanochtend op het punt stonden de Schelde onderdoor te steken via de SintAnnatu­nnel.

Opvallend: we hoorden geen enkele radicale ‘njet’ toen we de kabelbaan ter sprake brachten. Integendee­l. Aan de voet van de voetganger­stunnel op rechteroev­er klonken de meningen veelal positief.

De vraag om de piste voor een kabelbaan verder te onderzoeke­n komt er nadat de plannen voor een fietsbrug over de Schelde vanuit verschille­nde hoeken kritiek hadden gekregen. De brug zou te veel nadelen hebben voor het nautisch verkeer en de Fietsersbo­nd is op zijn beurt niet overtuigd dat een brug de meest efficiënte manier is om fietsers snel van de ene naar de andere oever te krijgen.

Iedereen rond de tafel

Steken we binnen enkele jaren dan misschien met zijn allen de Schelde over via wat mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers “een gevestigde vorm van openbaar vervoer” noemt? “Ik vind het wel een leuk idee”, zegt Christophe­r (32). “Als ik via een kabelbaan met mijn bakfiets naar de overkant geraak, waarom dan niet? Het doet me terugdenke­n aan de waslijnen die vroeger van de ene naar de andere kant van de straat werden gespannen. Dat heb ik altijd een tof gegeven gevonden”, zegt hij al lachend.

Maar dan serieus: “eigenlijk zouden alle betrokken partijen mee rond de tafel moeten zitten vooraleer hier een beslissing over wordt genomen. Waarom organiseer­t de stad niet opnieuw een referendum? Zo veel mensen praten hierover. Waarom hen niet écht inspraak geven? De betrokkenh­eid moet worden teruggegev­en aan de mensen.”

Gehaaste pendelaars kijken in eerste instantie verbaasd op wanneer ze het woord ‘kabelbaan’ horen vallen, maar reageren dan toch vooral met “wel tof, ik ben zeker niet tegen”. Patrick (58) staat er wat twijfelach­tiger tegenover. “Maar wat ik in eerste instantie denk: de brug die men wil bouwen, komt er niet voor de mensen van het centrum van de stad. Volgens de plannen komt die ter hoogte van het Nieuw Zuid. Daar zijn wij niet zo veel mee. Los daarvan denk ik dat een brug praktische­r is. In zo veel grootstede­n slaagt men er wel in om bruggen te bouwen, al hebben die natuurlijk niet allemaal een haven zoals Antwerpen. Maar een kabelbaan? Ik weet het toch niet.”

Gegijzeld

“Alles is beter dan niks”, vindt Arjan (29) dan weer. “Het lijkt me ook plezant om met een kabelbaan naar de overkant te gaan. Maar wat ik vooral denk is dat als men de mobiliteit echt wil verbeteren, het zinvol is om alle mogelijke pistes deftig te onderzoeke­n. Want alles heeft zijn voor- en zijn nadelen.”

“Als ik mag kiezen, zou ik in de eerste plaats toch voor een brug gaan”, zegt Marleen (65). “Ik woon in Zwijndrech­t en heb al mijn hele leven het gevoel een beetje gegijzeld te worden: trams of bussen die niet rijden, de roltrappen die stilliggen, de Waaslandtu­nnel die afgesloten is tussen bepaalde uren. De verbinding tussen linkeren rechteroev­er is echt een groot probleem. Maar mocht een brug dan toch niet mogelijk zijn, een kabelbaan, tja, waarom niet?”

 ?? FOTO DBA/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO DBA/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O, WAS ?? Een kabelbaan over de Schelde, dat zou er zo kunnen uitzien. Heel wat mensen die jouw krant sprak, zijn het idee alvast genegen.
FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O, WAS Een kabelbaan over de Schelde, dat zou er zo kunnen uitzien. Heel wat mensen die jouw krant sprak, zijn het idee alvast genegen.
 ??  ?? Patrick: “Een kabelbaan? Ik weet het toch niet.”
Patrick: “Een kabelbaan? Ik weet het toch niet.”
 ??  ?? Christophe­r wil met z’n bakfiets aan de overkant geraken.
Christophe­r wil met z’n bakfiets aan de overkant geraken.
 ??  ?? Marleen woont in Zwijndrech­t. “Ik voel me een beetje gegijzeld.”
Marleen woont in Zwijndrech­t. “Ik voel me een beetje gegijzeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium