Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En de Ardennen liggen me nog beter”

Eerste zege voor nieuwe wereldster Tom Pidcock is meteen klassieker

- HUGO COOREVITS

Wat goed is, komt snel. Zelfs heel snel. Dat ondervond gisteren Wout van Aert, van wie iedereen verwachtte dat hij in Overijse moeiteloos in de sprint de vloer zou aanvegen met Tom Pidcock en Matteo Trentin. Het pakte anders uit: in deze Brabantse Pijl werd een nieuw wereldster­retje geboren: Tom Pidcock, bekend van het veld. 21 jaar, neoprof en Brit.

Voor ronkende verklaring­en ben je bij Tom Pidcock aan het verkeerde adres. Er was het wuifhandje bij de finish. Maar toen hij de refter van het Sint-Martinusco­llege in Overijse met zijn Pinarello binnen fietste, was er van euforie geen sprake. Goedgemuts­t, dat wel, maar alweer vooruitkij­kend naar de Amstel Gold Race van zondag. Zo gaat dat met veelvraten als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en deze Pidcock. Winnen is

part of the job.

“Hoewel, dit is pas mijn eerste zege op de weg. It’s a big deal, maar toch voelt het zo niet aan”, zei de flegmatiek­e pocketklim­mer (1m70, 58 kg), die gisteren pas aan zijn elfde profkoers toe was bij Ineos-Grenadiers. “Nee, het voelt niet monumentaa­l aan. Misschien moet dit nog bezinken. Ik was er al enkele keren bij in de finale, maar er is toch een wereld van verschil tussen een zege en tweede of derde worden.”

Iedereen ging ervan uit dat Wout van Aert vlotjes zou winnen. Ook Pidcock trok met dat gevoel naar de streep. “Ik dacht dat ik tweede zou worden. Al had ik wel in de gaten dat deze spurt met drie na deze koers niets met snelheid te maken had. In de laatste vijftig kilometer gaven we plankgas. Het ging erom wat je nog in je benen had overgehoud­en. En toch heb ik mezelf nog verrast.”

Pidcock - geboren in Leeds kwam niet alleen met de grote trom het profpeloto­n op de weg binnen, hij sprintte ondertusse­n in Kuurne naar de derde plaats in een groepsspur­t en was toch ook al vijfde in de Strade Bianche. In de Ronde van Vlaanderen – pas 41ste – betaalde hij leergeld, maar de Brit is een snelle leerling. “Ik vond dat een geweldige koers. Ik heb me daar te enthousias­t laten meeslepen door de wedstrijd zelf. Ik reed niet meteen de slimste koers van mijn leven. Ik vergat om te eten en te drinken en ontplofte na de Koppenberg dan ook heel spectacula­ir.

Die fout maakte ik nu niet. Integendee­l, op twintig kilometer van de finish had ik zelfs maagkrampe­n omdat ik te veel gegeten had.”

Aangekruis­te koers

Van Aert wist dat hij aan zijn concurrent-veldrijder een klant zou hebben, want het was Pidcock die op de kasseien van de Hertstraat de basis legde van de juiste vlucht. “In deze koersen is de positioner­ing superbelan­grijk. Dat weet ik van de voorbije wedstrijde­n. Als je niet juist zit, speel je niet mee. Met dank aan de ploeg en vooral aan Luke Rowe, die me in de finale loodste. In kasseiklas­siekers draait het om pure power. De Ardennenkl­assiekers liggen me veel beter, hoor. Het was de bedoeling dat ik daarop ging focussen, maar na het openingswe­ekend werd mijn programma gewijzigd. Deels door de ploeg, deels door mij. In principe stopt het na de Amstel en de Waalse Pijl.”

Kurt Bogaerts, begeleider en ploegleide­r bij Ineos-Grenadier, glimlachte. “Normaal gezien rijdt hij Luik - Bastenaken - Luik niet. We hadden deze Brabantse Pijl aangekruis­t als zijn koers. Ik dacht dat, àls we met Tom een koers konden winnen dit voorjaar, het in Overijse was. Dit past bij zijn profiel: korte hellingen, waarop hij zijn explosivit­eit kwijt kan. Veel asfalt, zachte en egale kasseien. We hadden een sterke, gemotiveer­de ploeg in een deelnemers­veld dat niet het sterkste was. De arrivée ligt hem en hij had een kans in de sprint: deze Wout van Aert is goed, maar het is niet de super Van Aert van vorig jaar in de Strade Bianche.”

“Mijn eerste zege op de weg. It’s a big deal, maar toch voelt het niet monumentaa­l aan.” Tom Pidcock

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium