Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij worden als sector beboet”

Driesterre­nchef Viki Geunes blijft dicht

- DIRK HENDRIKX

“De heropening van de terrassen is voor veel zaken een ongeloofli­jke opportunit­eit. Maar er is ook serieus afgezien in de sector, en dat is nog niet voorbij.” Dat zegt de Antwerpse horeca-expert Tom De Pauw. Ook de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA) houdt zijn hart vast: “We gaan nu zien hoeveel zaken het overleven.”

De horeca beleeft spannende tijden. Als het meezit – en dat is een grote als – kunnen cafés met een terras er weer invliegen vanaf 8 mei. Net als vorige zomer, tussen de twee lockdowns in, mogen ze tijdelijk uitbreiden op publiek domein. In de stad Antwerpen zullen naar verwachtin­g zo’n 330 horecazake­n dat opnieuw doen.

“Wat ze toen mochten, mogen ze nu weer”, zegt Antwerps schepen Koen Kennis. “Voor wie een nieuwe aanvraag indient, is er een zeer korte procedure. Maar het is afwachten of ze allemaal overleefd hebben. In de kranten is al bericht over enkele faillissem­enten; zal het daar bij blijven?”

Voor alle duidelijkh­eid: Antwerpen overweegt niet de Luikse toer op te gaan door op 1 mei al terrassen toe te staan. “We willen niet dat ondernemer­s of klanten daar dan last mee zouden krijgen. Al zou het op zich een goed idee zijn met het oog op de openbare orde”, zegt de schepen.

De basisregel­s blijven ook hetzelfde, in Antwerpen en de meeste gemeenten in de provincie: een uitgebreid terras moet op elk moment kunnen weggehaald worden. Dus wel parasols, maar geen verankerin­g in de grond of vaste constructi­es. Er moet ook voldoende doorgang blijven voor de brandweer. De precieze voorschrif­ten die volgen uit de beslissing van het Overlegcom­ité, over afstanden tussen klanten en aantallen, zijn er nog niet.

15 euro per uur

Wie geen terras kan zetten, heeft in elk geval brute pech. Maar de anderen mogen niet klagen, meent Tom De Pauw, zaakvoerde­r van het sociaal bureau Horecafocu­s Group en van Aapi, gespeciali­seerd in digitaal beheer. “Natuurlijk is dat rendabel. Het is onzin om te beweren dat alleen een terras openen niet zinvol is. Je hebt alleen iemand nodig om drankjes te brengen, en dat kan een student zijn die maar 15 euro per uur kost. Een Duvel kost 4,70 euro. Als je dat al niet kunt managen ...”

Het is ook niet alleen kommer en kwel geweest voor de horeca, meent De Pauw. “Voor zeven op de tien zaken is de steun van de overheid echt fantastisc­h geweest, zeker in de eerste lockdown. In de tweede was het minder, maar nog altijd heel gunstig. Daarom heb je ook zo weinig klachten gehoord van cafémensen, terwijl ze anders toch serieus van hun oren kunnen maken. Wij zien in onze data het nettorende­ment dat ze halen. Geloof me, de steun is voor veel uitbaters een

godsgesche­nk geweest. Dat zegt ook wel wat over de sector. Sommigen balanceren op de rand van de levensvatb­aarheid. Gaan ze dat kunnen volhouden?”

Maar voor 30% van de zaken was het wél puur afzien. “De echt grote zaken, met hoge vaste kosten, kregen in verhouding niet meer dan de kleinere cafés. Voor hen heeft het financieel serieus pijn gedaan, en dat zal nog een tijd duren. Ik hoorde van een Antwerpse uitbater die maandelijk­s 36.000 euro huur betaalt en die in de lockdown heeft verbouwd. Dus die heeft nog extra schulden gemaakt. Zo iemand kan alleen maar hopen dat het heel snel weer beter gaat.”

Personeel

Nog een probleem voor de sector is al het personeel dat weg is. “Veel horecamens­en zijn elders aan de slag gegaan. En niet alleen de werknemers, ook heel wat werkgevers vragen zich af of ze nog wel terug willen naar de lange dagen en het harde labeur van de horeca. Ik heb weet van verschille­nde koks die zich hebben herschoold. Hopelijk is er geen te groot verlies van expertise, van de betere mensen in de keuken of bij de bediening.”

“Voor corona had je de ‘verwitting’, de witte kassa’s, waardoor de personeels­kosten stegen en dus ook de prijzen, maar de service steeg daarom niet mee. Waar gaan we nu uitkomen? Ga je nog raad kunnen vragen als er vier witte wijnen op de kaart staan? Dat was duidelijk al geminderd.”

Blijft nog één factor die moet meezitten. “Het weer. De zon. Daar staat of valt het mee voor terrassen. Daar is echt niks aan te doen.”

Propere parasols

Eén uitbater die al staat te trappelen, is Armando Rocchi van Café Basil aan de Groenplaat­s. “Ik ga opnieuw een terras mogen zetten op de Groenplaat­s zelf. Vier meter bij vier, maar het is inderdaad echt de moeite. De klanten waren er ook zeer over te spreken. De stad zou dat echt permanent moeten toelaten. Véél gezelliger. Alleen zouden alle uitbaters dan moeten zorgen voor propere parasols, zonder duivenstro­nt of scheuren, en liefst in overeenste­mmende kleuren. Het moet een beetje deftig blijven, niet?”

Tom De Pauw Horeca-expert

“Voor zeven op de tien zaken is de steun van de overheid echt fantastisc­h geweest, zeker in de eerste lockdown. Daarom heb je ook zo weinig klachten gehoord van cafémensen.”

“De echt grote zaken, met hoge vaste kosten, kregen in verhouding niet meer dan de kleinere cafés. Voor hen heeft het financieel serieus pijn gedaan, en dat zal nog een tijd duren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR ?? Net als vorige zomer mogen de Antwerpse cafés hun terrassen weldra tijdelijk uitbreiden op publiek domein.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Net als vorige zomer mogen de Antwerpse cafés hun terrassen weldra tijdelijk uitbreiden op publiek domein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium