Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu écht controles op terugkeren­de reizigers

- (wer)

De verschille­nde regeringen maken zich sterk dat terugkeren­de reizigers die de quarantain­e- en testverpli­chting aan hun laars lappen voortaan wel degelijk tegen de lamp kunnen lopen. De voorbije maanden verliep die controle allesbehal­ve op wieltjes.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) verwees er woensdag tijdens zijn persconfer­entie expliciet naar: het reisverbod vervalt dan wel, reizen blijft sterk afgeraden, zeker naar rode zones.

Wie toch zo’n rood gebied opzoekt, moet dus nog steeds bij terugkeer naar België in quarantain­e, en zich verplicht laten testen op de eerste en zevende dag. Doe je dat niet, riskeer je een boete van 250 euro.

Dat was de voorbije maanden eigenlijk ook al zo. Maar strikt juridisch was dat allemaal niet zo duidelijk geregeld, waardoor de controles beperkt bleven.

De voorbije weken is daarom door minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V), justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) aan een beter wettelijk kader gewerkt, in overleg ook met de deelstaten.

Een nieuwighei­d is bijvoorbee­ld dat terugkeren­de reizigers via een sms van de overheid duidelijk worden geïnformee­rd dat wie de quarantain­e en testing niet naleeft een boete riskeert.

Zeker op het vlak van de verplichte coronatest zou die betere regelgevin­g tot strengere controles moeten leiden en effectieve boetes voor wie de testverpli­chting aan zijn laars lapt. “De politie beschikt voortaan over de nodige informatie om dat effectief te kunnen controlere­n”, zo bevestigt het kabinet van vicepremie­r en justitiemi­nister Van Quickenbor­ne.

Ook de controle op de quarantain­everplicht­ing zou nu veel efficiënte­r kunnen, doordat de verschille­nde overheden daarover vlotter informatie uitwissele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium