Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna groen licht voor pandemiewe­t

-

De Raad van State geeft de regering groen licht voor de pandemiewe­t, al moet er wel nog wat aan de tekst gesleuteld worden. Niets te vroeg, want een Brusselse rechter eist dat die er is voor 1 mei.

“De regering krijgt geen pak slaag”, vat professor grondwette­lijk recht Toon Moonen (UGent) het samen. “Op een aantal punten kritiek na, kan dit ontwerp voor de Raad van State door de beugel.” Voornaamst­e kritiek is dat de regering in haar wetsontwer­p blijft vasthouden aan het systeem van ministerië­le besluiten, opgemaakt door minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (foto, CD&V). Voor de Raad stapt de regering beter over naar een systeem van koninklijk­e besluiten, waar de voltallige ministerra­ad zich achter schaart. “Daarmee maakt de Raad duidelijk dat ze de kritiek wel degelijk onderschri­jft”, zegt professor grondwette­lijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven). Want nu komt wel heel veel macht in handen van de minister van Binnenland­se Zaken. Ook aan de impact op de privacy is wel nog wat werk.

Verregaand­e volmachten

Dat de Kamer de regering verregaand­e volmachten geeft zonder veel verdere inspraak, is minder een beletsel voor de Raad van State. De Kamer moet nog altijd toestemmin­g geven om de noodtoesta­nd in te roepen, de kaderwet bepaalt hoe ver de regering kan gaan en er is een stevige beperking in de tijd van drie maanden. Al laat de Raad wel de ruimte om het parlement verder te betrekken.

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium