Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe app geeft voedingsad­vies

- CHRISTOF WILLOCX

Het Kempense bedrijf Foodmaker, dat gezonde salades, wraps en belegde broodjes maakt, wil vanaf september elke maand een nieuw restaurant opendoen, en dat twee jaar lang. Het lanceert ook een nieuwe kledinglij­n, levert recepten van tv-kok Jeroen Meus bij mensen thuis en vertelt je vanaf mei in een app op de smartphone hoe je jouw fysieke leeftijd naar beneden kunt krijgen.

Foodmaker heeft zijn hoofdkanto­or in Oevel (Westerlo) en baat veertien restaurant­s uit, onder meer op de Meir in Antwerpen en in Berchem. Over twee jaar moeten dat er zo’n veertig zijn.

Vandaag zijn de restaurant­s van Foodmaker door corona natuurlijk gesloten. “Onze klanten kunnen bijvoorbee­ld op de Meir wel eten komen afhalen, maar dat is lang niet genoeg om ons verlies goed te maken”, zegt CEO Lieven Vanlommel. “Bovendien geldt de overheidss­teun voor maximum vier restaurant­s. We hebben vorig jaar 2,2 miljoen euro verlies gemaakt, en ‘slechts’ 150.000 euro steun gekregen. Het zal ons tien jaar kosten om de financiële put door corona te dempen.”

Nieuw restaurant­s in Mechelen en Brasschaat

Dat belet Lieven niet om zijn bedrijf fors uit te breiden. “In juni openen we in het Erasmuszie­kenhuis in Rotterdam ons vijftiende restaurant”, zegt hij. “Vanaf september gaan we twee jaar lang elke maand een nieuw restaurant openen. Dit najaar komen er nieuwe restaurant­s in Leuven, Brussel en Parijs. Op 20 september openen we een nieuw restaurant in de Schaliënho­evedreef in Mechelen, en in oktober openen we ergens in Brasschaat.”

“De uitbreidin­g komt er omdat mensen mede door corona inzien hoe belangrijk gezond eten is. We zien dat onder meer aan onze website, die meer dan dubbel zo veel bezoekers heeft als voor corona. Verse groenten versterken ons immuunsyst­eem. En gezond eten gaat overgewich­t tegen. Hoe beter je in vorm bent, hoe beter je corona aankunt.”

Kan Foodmaker zo’n uitbreidin­g wel aan als de financiële put door corona zo groot is? “Ja, want de banken geloven in ons verhaal”, zegt Lieven Vanlommel. “Bovendien hebben we recent een overeenkom­st getekend met Delhaize, om nog zeker acht jaar salades aan de supermarkt­en te leveren. Voor Albert Heijn in Nederland

“We verkopen de kleding onder de gaan we dat al zeker in de komende vijf jaar doen.” Terrassen op 8 mei open

Vanaf zaterdag 8 mei mogen de terrassen weer opengaan, als de ziekenhuiz­en dan niet te vol liggen. Doet Foodmaker daaraan mee? “Ja, al zal het ons veel geld kosten”, zegt Lieven Vanlommel. “Onze salades kosten nog geen 10 euro, dus in een uur zullen we op een terras misschien maar 150 euro verdienen. Dat is veel minder dan de meeste andere restaurant­s. Onze terrassen opendoen, zal ons dus meer kosten dan alles toe houden. Maar we openen op 8 mei toch omdat we onze klanten die service graag willen bieden.”

Kost

Foodmaker lanceert midden mei ook een applicatie op de smartphone, waarbij je gratis voedingsad­vies krijgt.

“Gebruikers kunnen bijvoorbee­ld hun gewicht ingeven en hoeveel ze willen afvallen”, zegt Lieven Vanlommel. “We geven ook voedingsad­vies aan sporters. Voor je gaat lopen, kun je bijvoorbee­ld best koolhydrat­en eten om meer energie te krijgen. En na het lopen kun je best eiwitten eten, om de spieren te laten herstellen.”

Philippe Geubels

De app geeft ook concrete tips om lichamelij­k te verjongen. “Komiek Philippe Geubels heeft dat bijvoorbee­ld met ons programma gedaan”, zegt Lieven Vanlommel. “Hij is 40 jaar, maar zijn metabolisc­he leeftijd was 48. Nu zit hij op 38. We hebben hem voedingsad­vies gegeven en tips om meer te bewegen. Hij is daardoor afgevallen en heeft nu meer energie.”

Foodmaker gaat vanaf volgende week gerechten uit het kookboek

van tv-kok Jeroen Meus aan huis leveren.

10 jaar Dagelijkse

Voor corona deed het Kempense bedrijf niet aan thuislever­ingen. “Sinds de crisis hebben we die service opgestart”, zegt Lieven Vanlommel (42). “We hebben in een jaar tijd zo’n vijftigdui­zend leveringen gedaan. Daarmee maken we de omzet van zo’n vijf gesloten restaurant­s goed.”

“Vanaf volgende week leveren we ook vijf gerechten aan huis uit het nieuwe kookboek van Jeroen

(fysieke

Kost

leeftijd, red.)

Meus, dat is uitgegeven omdat zijn televisiep­rogramma

tien jaar bestaat. Jeroen en ik zijn al lang bevriend, en hij ontwikkeld­e al verschille­nde populaire recepten voor onze restaurant­s. We gaan de gerechten dagelijks in onze keuken bereiden. De sauzen zijn klaargemaa­kt. De rauwe groenten komen zo veel mogelijk van onze eigen velden, of van lokale landbouwer­s”, zegt Lieven Vanlommel.

39,9 tot 47,5 euro voor vier personen

Dagelijkse

De recepten staan er telkens bij. Volgens Foodmaker duurt het een kwartier tot een halfuur om alles klaar te maken. “Groenten zijn de basis. De gerechten hebben geen onnodige toevoeging­en en geen geraffinee­rde suikers. Het zijn gezonde maaltijden voor het gele gezin”, zegt Lieven Vanlommel.

De maaltijden zijn voor vier personen. Op het menu staan onder meer pasta met aubergine en pikante salami, groentelas­agne met vier kazen (beiden 39,9 euro), zeebaars met sauce vièrge en ratatouill­e (47,5 euro).

Bestellen kan op foodmaker.be/ v4/

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO FOTO RR FOTO BERT DE DEKEN ?? De flagshipst­ore op de Meir.
Lieven Vanlommel (rechts) levert met Foodmaker vanaf volgende week elke dag verse gerechten van tv-kok Jeroen Meus aan huis.
Naast wieleroutf­its wordt nu ook kleding verkocht waarmee je zowel kunt gaan werken als sporten.
FOTO VICTORIANO MORENO FOTO RR FOTO BERT DE DEKEN De flagshipst­ore op de Meir. Lieven Vanlommel (rechts) levert met Foodmaker vanaf volgende week elke dag verse gerechten van tv-kok Jeroen Meus aan huis. Naast wieleroutf­its wordt nu ook kleding verkocht waarmee je zowel kunt gaan werken als sporten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium