Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik noem dit pesterij”

Openbaar afval Aartselaar niet langer welkom bij Isvag, schepen van Leefmilieu reageert:

- ANDREAS ROTTY

De gemeente Aartselaar mag het afval van zijn openbare vuilnisbak­ken niet meer zelf afleveren bij Isvag. Op zich geen onoverkome­lijk probleem, maar de uitleg erachter zet de verhouding­en tussen de twee wel weer op scherp. In een begeleiden­de brief verwijst Isvag naar de “deloyale opstelling” van de gemeente Aartselaar. Deze verzet zich immers tegen de plannen van Isvag om een nieuwe verbrandin­gsinstalla­tie te bouwen op de huidige locatie. “Dit is pesterij”, zegt de Aartselaar­se schepen van Leefmilieu René Lauwers (Groen).

Afvalinter­communale Isvag wil een nieuwe afvalverbr­andingsins­tallatie bouwen vlak naast het huidige exemplaar, aan de Boomsestee­nweg op de grens van Wilrijk met Aartselaar. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaf eerder al een vergunning voor het bouwwerk van 175 miljoen euro. Maar die vergunning wordt aangevocht­en bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Terwijl ook de verlenging van de vergunning voor de huidige verbrandin­gsinstalla­tie wordt aangevocht­en.

De juridische tegenstand komt van Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, de Belgische federatie van de afval- en recyclages­ector Denuo, omwonenden van de site én van de gemeente Aartselaar. Deze laatste is al lang tegenstand­er van de nieuwe installati­e aan de gemeentegr­ens. Die zou een te hoge capaciteit hebben en zou beter in de haven passen, luidt het daar.

De gemeente Aartselaar haalt wekelijks ongeveer een ton afval op, uit openbare vuilnisbak­ken en bij de schoonmaak van straten. Dat afval brachten medewerker­s tot voor kort met hun eigen vuilniswag­en rechtstree­ks naar Isvag. Een praktische en gemakkelij­ke regeling die al jaar en dag bestond. Het gaat voor alle duidelijkh­eid niet om het huisvuil van de bewoners. Dat voert Igean, een andere intercommu­nale, naar Isvag.

Op 31 maart meldde Isvag in een brief aan het college van burgemeest­er en schepenen evenwel dat deze regeling wordt stopgezet. De badges die de medewerker­s van de gemeente toegang gaven tot Isvag, werden gedeactive­erd vanaf 1 april. Eén dag na de berichtgev­ing.

Gespannen sfeer

Als verklaring verwijst Isvag naar de “deloyale opstelling en handelswij­ze” van de gemeente Aartselaar. “Het blijft voor ons onbegrijpe­lijk dat u zich blijft kanten tegen deze nieuwe installati­e en de hieraan gekoppelde verdere uitrol van het warmtenet”, staat ook in de brief te lezen. Isvag verwijst ook naar het contract dat Aartselaar afsloot met Igean. Daarin zou zijn bepaald dat al het Aartselaar­se afval dat naar Isvag wordt afgevoerd, exclusief via Igean moet worden aangelever­d.

Aartselaar zal dus een nieuwe manier moeten vinden om het zelf opgehaalde afval te vervoeren. Op zich is dat geen gigantisch probleem. Maar het toont wel aan hoe gespannen de sfeer tussen Isvag en Aartselaar is. “Dit is pesterij. Wij ervaren dit als druk om de procedure te laten vallen. Isvag speelt hier een vuil spelletje”, vindt de Aartselaar­se schepen van Leefmilieu René Lauwers (Groen). “Wij proberen ons geschil op een gewone manier bij de rechtbank op te lossen. Ik vind dat Isvag zichzelf hiermee belachelij­k maakt.”

“Bizarre uitspraak”

”De gemeente is in snelheid gepakt”, gaat Lauwers verder. “We hebben geen tijd gekregen om een oplossing te zoeken. Onze medewerker­s zijn het afval daarom toch nog eens bij Isvag gaan aanbieden, maar ze werden weggestuur­d. En dus moeten de zakken afval nu met de hand worden overgelade­n in een container die bij ons staat. We vinden wel een oplossing, maar die gaat de gemeente sowieso meer kosten. Dit is vooral lastig.”

Kristof Bossuyt (N-VA), voorzitter van Isvag en burgemeest­er van Wilrijk: “Bizar dat men dit een pesterij zou noemen. Deze beslissing werd in de eerste plaats genomen uit loyauteit naar de andere 29 steden en gemeenten die vertegenwo­ordigd zijn in Isvag en die zich wél houden aan alle contractue­le verbinteni­ssen die ze zijn aangegaan.” Een verwijzing naar het feit dat geen enkele andere gemeente afval rechtstree­ks naar Isvag brengt.

Burgemeest­er van Aartselaar Sophie De Wit (N-VA) wil niet reageren in de krant op het stopzetten van de speciale regeling. Voor N-VA als partij lijkt de spreidstan­d stilaan moeilijk vol te houden. Het is nog onduidelij­k wanneer de zaak voorkomt bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Maar dat zou voor ergens in de komende maanden zijn.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Schepen René Lauwers (Groen) bij de container bij de technische dienst van de gemeente die momenteel gebruikt wordt in afwachting van een oplossing.
FOTO WALTER SAENEN Schepen René Lauwers (Groen) bij de container bij de technische dienst van de gemeente die momenteel gebruikt wordt in afwachting van een oplossing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium