Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Aggetmorwe­t’ loodst je langs toffe handelszak­en

Studenten lanceren nieauwe stadswande­ling

- DOMINIQUE PIEDFORT

Vijf studenten van de Karel de Grote Hogeschool lijken met ‘Aggetmorwe­t’ een voltreffer te gaan scoren. Als afstudeerp­roject in de richting Event- en Projectman­agement kozen ze voor een stadswande­ling langs bijzondere handelszak­en.

Via ‘Aggetmorwe­t’ kan iedereen vrij op pad gaan voor een wandeling van ruim 3 kilometer in de Antwerpse binnenstad . Eerst wel een gratis infoboekje oppikken in de geselectee­rde zaken of in de Stadswinke­l op de Grote Markt.

De studenten hebben met dit project meer dan één doel.“Als studenten kiezen we voor de evenemente­nwereld, want dat is momenteel een sector in nood. En we willen tegelijker­tijd de lokale handelszak­en in deze voor hen toch barre coronatijd­en ook een duwtje in de rug geven”, zegt Merel Neyrinck.

In totaal gaat het om 13 zaken waaronder Ganterie Boon op de Lombardenv­est of ’t Pantoffelt­je aan de Wapper. Dat lijken zaken waar studenten nu niet direct automatisc­h naartoe trekken. Was er veel research nodig voor ‘Aggetmorwe­t’? “Toen we dit project opstartten, waren er veel dagjestoer­isten die noodgedwon­gen in België moesten blijven”, vertelt Yari Landuyt. “Antwerpena­ren trokken vaak naar Brugge of naar de Ardennen. Het leek ons een uitdaging om die mensen hun eigen stad op een andere manier te leren kennen. We wilden pareltjes uit het aanbod lichten die niet zo vaak in de media komen of die nog niet zo bekend zijn. De Antwerpena­ren zullen een paar winkels wel kennen, maar lang niet allemaal. En dat proberen we nu te bereiken.”

Enthousias­te reacties

Noëlly Marchi pikt in. “Ganterie Boon en Fritkot Max zijn wellicht de bekendste handelszak­en. Voor de rest was het wel de bedoeling om de mensen wat van de Meir weg te trekken. Er zijn zovele winkelstra­atjes waar je gezellig kan wandelen. Daar slaat onze naam ook op. ‘Aggetmorwe­t’ wil zoveel zeggen als ‘je moet het weten zijn’. Onze zoektocht viel heel goed mee. De meeste zaakvoerde­rs die we aanspraken, waren snel enthousias­t en vonden het een tof initiatief.”

Het vijftal kreeg steun van schepen voor Middenstan­d Koen Kennis (N-VA). Hun aanpak oogt erg profession­eel , inclusief een puike website en QR-codes bij elke zaak, goed voor een inleidende vertelling door Slongs Dievanongs en Tanguy Ottomer. “Het was de bedoeling om profession­eel over te komen. Het blijft een schoolproj­ect, maar we zijn toch aangenaam verrast door de vaststelli­ng dat het heel goed aanslaat”, vertelt Merel. “De deelnemers zijn blijkbaar erg geïnteress­eerd. Op het juiste aantal hebben we nog geen zicht. Maar we horen van de winkels dat er toch veel vraag naar is. We wilden ons niet laten beperken door corona. Gesloten zaken of alleen maar open na afspraak, je kan de wandeling altijd doen.”

In ‘Aggetmorwe­t’ lijkt wel wat potentieel te schuilen. Een stadswande­ling langs aparte zaken in Berchem, Borgerhout of Zurenborg, waarom niet? “Klopt, dit heeft veel groeipoten­tieel, dat hebben we al van veel mensen gehoord” reageert Noëlly. “We kunnen zelfs naar andere steden trekken. Maar eerst willen we op deze editie focussen en daarna pas denken aan andere projecten, dat is voor later.”

www.aggetmorwe­t.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het vijftal dat achter de nieuwe stadswande­ling zit: Yari, Noelly, Merel, Zara en Lien.
FOTO PATRICK DE ROO Het vijftal dat achter de nieuwe stadswande­ling zit: Yari, Noelly, Merel, Zara en Lien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium