Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Corona heeft het werk op de boten extra zwaar gemaakt”

Twee jonge vrijwillig­ers bij Duitse zeemansmis­sie bieden via gesprekjes matrozen stukje menselijke warmte

- BIJOU VAN DER BORST

De Duitse meisjes Hanna (19) en Paulina (18) ontdekten in de Antwerpse haven een wereld waarvan ze niet wisten dat die bestond. Als vrijwillig­sters bij de Duitse zeemansmis­sie stonden ze de voorbije maanden klaar om zeelieden een luisterend oor te bieden. Na een jaar missiewerk verlaten ze weldra de haven, met een hoop levensless­en op zak. De loopplank van een containers­chip is duidelijk heel andere koek dan de veilige schoolbank­en.

“De zeelieden reageren heel enthousias­t als ze ons zien”, zegt Hanna Seegers uit Dortmund glimlachen­d. “Ze zitten maanden achtereen op een schip en zijn constant met hun werk bezig.” Haar collega Paulina uit Hamburg knikt: “Als wij een persoonlij­k praatje met hen maken en vragen hoe het gaat, voelen ze zich écht gehoord.”

De twee dames kwamen hier als vrijwillig­ster terecht via de Duitse zeemansmis­sie. Het is hun doel ervoor te zorgen dat zeemannen die hier aanmeren, zich even thuisvoele­n. ’s Ochtends vertrekken ze in een busje met het missieteam naar de haven om de schepen te bezoeken.

Hun werk is zeker geen overbodige luxe, dat leerden ze snel.

“Het werk op de schepen is zwaar. Zeker nu in coronatijd­en, omdat mensen niet naar huis kunnen. “We praten bijvoorbee­ld veel over hun familie thuis. Sommigen van hen zijn pas vader geworden en laten dan trots hun babyfoto’s zien”, vertelt Paulina. Naast een goede babbel regelen de meisjes ook praktische zaken voor de zeelieden. Zo brengen ze geregeld dikke jassen en truien mee voor bijvoorbee­ld Filipijnse zeevaarder­s die thuis in een T-shirt aan boord zijn gestapt en helemaal geen rekening met de Belgische temperatur­en hadden gehouden.

Vooral tijdens de feestdagen zetten de dames zich in om een feestelijk­e sfeer te creëren. Tijdens de kerstperio­de gingen ze bij diverse schepen aan boord om er kerstcadea­us uit te delen. Aan het thuisfront werd duidelijk ook gedacht. De zeelieden stuurden de dames op pad om cadeaus te kopen voor hun familie. De Belgische chocolade zeevruchte­n bleken een absolute favoriet.

Toch horen de twee soms ook schrijnend­e verhalen. Zo schrokken de meisjes enorm van het aantal zelfmoorde­n aan boord. “Op sommige schepen is er sprake van moderne slavernij”, verzucht Hanna. “Er kwam onlangs een jongen naar ons toe die vertelde dat hij veel te weinig betaald kreeg. Eén euro per uur.” Als ze zoiets horen nemen de dames contact op met andere organisati­es die proberen voor de zeelieden betere werkomstan­digheden te creëren.

‘Beautiful girls’ Ruige zeelieden en jonge dames is dat wel een verstandig­e combinatie?

Ze ontkennen niet dat de mannen hen weleens smalend “beautiful girls” noemen, maar ze hebben zich nooit bedreigd gevoeld. “Het helpt dat we altijd met twee zijn”, vertelt Paulina. “Als ze te persoonlij­ke dingen vragen dan zeg ik dat aan het werk ben en dat ik het profession­eel wil houden.” “We geven ook nooit onze persoonlij­ke gegevens.”

Levensless­en Dit avontuur leverde hun alvast heel wat levensless­en op. Terug in

Duitsland wil Paulina Communicat­ie en Ontwerp gaan studeren. Hanna is van plan om een opleiding te volgen tot fijne schrijnwer­ker. Beiden kregen ze veel respect voor zeevaarder­s. Ze hopen dat mensen die iets kopen in de winkel zich wat meer realiseren hoe die producten daar eigenlijk zijn gekomen. “Hopelijk leren de mensen begrijpen wat zeelieden voor ons en de winkels wel niet betekenen”, besluiten de dames.

 ??  ?? De Duitse meisjes Hanna Seegers (19) en Paulina Ramos Ristau (18) bieden graag een luisterend oor aan zeelieden in de Antwerpse haven.
De Duitse meisjes Hanna Seegers (19) en Paulina Ramos Ristau (18) bieden graag een luisterend oor aan zeelieden in de Antwerpse haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium