Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Standard ver van het doel weghouden, anders gaan ze afzien”

Mannekes

- KERSTEN STEURBAUT

Beerschot heeft zondagavon­d op het veld van Standard minstens een gelijkspel nodig om honderd procent zeker te zijn van een ticket voor de zogenaamde ‘Europe play-offs’, de nieuwe naam voor Play-off 2. Makkelijke­r gezegd dan gedaan, want deze eeuw slaagden de daar maar drie keer in. Voor de laatste overwinnin­g op Sclessin moeten we zelfs al teruggaan naar 13 december 1986, met dank aan een pareltje van Patrick Vervoort. “Toch heeft Beerschot 40 procent kans om in Play-off 2 te geraken”, voorspelt de Antwerpena­ar.

“Een droomdoelp­unt, waar je op video een hele namiddag naar kan kijken.” Toenmalig Beerschot-coach Dimitri Davidovic kon bijna 35 jaar geleden zijn bewonderin­g voor de 0-2 van Rode Duivel Patrick Vervoort op het veld van Standard niet verbergen. We zullen de Servische Belg op zijn woord moeten geloven, want in ons archief vinden we jammer genoeg geen video terug van de laatste Kielse zege in Luik. Ook een intensieve speurtocht op YouTube biedt geen soelaas. “Het was een van de mooiste doelpunten uit mijn

carrière”, blikt Vervoort met veel trots terug. “Ik zette een een-tweetje op met Dirk Goossens. Normaal kreeg je van hem de bal niet terug, maar in die wedstrijd wel. Ik dook op in de zestien, dribbelde drie, vier verdediger­s en trapte de bal over Bodart in de verste hoek. Vandaag kan ik me de hele actie nog voor de geest halen. Een schot van ver was normaal mijn handelsmer­k, maar dit was een technisch hoogstandj­e.”

Underdog

Een minuut voor het pareltje van Vervoort had Wellens in de rebound de score al geopend. Beerschot na amper 23 minuten al op rozen. Een scenario waar Will Still en co meteen voor zouden tekenen. Repcic zorgde na de pauze voor de aansluitin­gstreffer, maar de zege voor een dominant Beerschot was meer dan verdiend. In de tweede helft werd Vervoort zelfs een tweede treffer onthouden.

“In die periode haalden we in Luik wel regelmatig een goed resultaat”, herinnert Vervoort zich. Een jaar eerder keerden de na een 0-1-zege ook al met de volle buit terug naar Antwerpen. “Na de derby’s tegen Antwerp waren de wedstrijde­n tegen Standard samen met die tegen Club Brugge en Anderlecht - de belangrijk­ste van het

Mannekes seizoen, maar de Luikenaars voelden nog de naweeën van de omkoopaffa­ire

(de zaak Bellemans in 1984, red.).

Elk jaar werd er serieus geïnvestee­rd, maar de club legde in die periode een hobbelig parcours af. Toch bleef het door het vurige publiek altijd een lastige verplaatsi­ng.”

Hoe schat Vervoort de kansen voor zondag in? “Ik geef Beerschot 40 procent op een ticket voor Play-off 2 (Europe red.). play-offs is tegenwoord­ig de nieuwe naam,

Ze starten sowieso als underdog. Bij Standard zijn ze deze situaties gewoon. Aan hun status zijn ze het bovendien verplicht om minstens Play-off 2 te spelen. Op welke manier Beerschot het moet aanpakken? Ze mogen Standard niet te veel het initiatief laten, anders gaan ze afzien. De Luikenaars ver van het doel weghouden, is het devies. Jammer dat ze het tegen Oostende hebben laten liggen. Het seizoen is sowieso al geslaagd, maar het zou mooi zijn om het met succes af te sluiten.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium