Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kartonnen bedden en ‘maar’ 150.000 condooms

-

Is het over en uit na één positieve coronatest? Mogen de befaamde afterparty’s in het olympisch dorp nog? En waarom spreken we nog altijd over Tokio 2020, ook al vinden de Spelen plaats in 2021? Deze en andere prangende vragen over de komende Spelen. En vooral: gaat ze wel door?

1. GAAN DE SPELEN DOOR?

Het IOC, de Japanse regering en de organisato­ren blijven met veel stellighei­d beweren dat de Olympische Spelen de geplande startdatum van 23 juli halen. De sportieve, politieke en economisch­e belangen wegen te zwaar door. Een schrapping zou een generatie atleten een collectiev­e depressie bezorgen. Het fiere Japan zou niet kunnen aanvaarden dat zijn Aziatische rivaal China zes maanden later met de Winterspel­en wel een mondiaal sportevene­ment zou kunnen organisere­n. En Japan heeft al minstens 15 miljard euro uitgegeven. Als het veertienda­agse sportbuffe­t overeind blijft, kan een aanzienlij­k deel daarvan via sponsoring en tv-rechten alsnog gerecupere­erd worden.

2. HOE LEEFT JAPAN ERNAARTOE?

Met een bang hartje. Enquêtes illustrere­n dat een aanzienlij­ke meerderhei­d van de bevolking de Spelen afwijst. Wetenschap­pers vrezen dat een vierde golf in de zomer de medische infrastruc­tuur doet crashen. Bovendien is amper een miljoen van de 126 miljoen inwoners al gevaccinee­rd.

De komst van zo’n 70.000 buitenland­se bezoekers uit zo’n 200 landen – elk met hun eigen coronaverh­aal – jaagt Japan angst aan. Haruo Ozaki, voorzitter van de Tokyo Medical Associatio­n, verklaarde deze week nog dat het aanwakkere­nde virus een normaal verloop – met atleten vanuit de hele wereld – enorm zal bemoeilijk­en.

3. WORDT HET LIGHTVERSI­E WEGENS CORONA? Neen, toch niet voor de atleten.

Er wordt niet beknibbeld op hun aantal – zo’n 11.000 – en er wordt evenmin geschrapt in de 33 olympische sporten en de 50 sportdisci­plines. Ook de entourage van de atleet – coaches, kinesisten, dokters – blijft dezelfde. Wel wordt er gesnoeid in alles wat buiten de sportieve omkadering valt, van politici tot sponsors. Zo is het redelijk onwaarschi­jnlijk dat koning Filip, als hij dat al zou willen, kan afzakken naar Tokio.

4. HOEVEEL KOSTEN DE SPELEN?

De bijkomende kosten door het uitstel worden geschat op 2,34 miljard euro, aanzienlij­k meer dan de 241 miljoen euro aan besparings­maatregele­n die zijn doorgevoer­d. Het totale kostenplaa­tje? Officieel bedraagt dat 12,8 miljard euro, maar sommige experts spreken over bedragen tot 21,7 miljard euro.

5. WIE WORDEN DE MANNELIJKE STERREN?

Met zijn Masterszeg­e vorige week heeft golfer Hideki Matsuyama zich als nieuwe gangmaker gemanifest­eerd. Tennisser Roger Federer hoopt zichzelf (en zijn Japanse kledingspo­nsor Uniqlo)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium