Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn zwaarste tegenstand­er ben ikzelf”

- (b)

“Dat vorige EK was voor iedereen moeilijk in te schatten, hoe goed de anderen waren, hoe goed ik zelf was”, blikt Casse terug. “Ik heb daar nu een beter zicht op. De wereldrang­lijst is wel wat veranderd intussen. Maar ik behoor nog altijd tot de favorieten. Ik ben weer klaar om op het podium te staan, de honger is nog altijd groot.”

Op het vorige EK stonden behalve Casse nog twee Belgische judoka’s op het podium met brons, Jorre Verstraete­n (-60 kg) en Charline Van Snick (-52 kg). Later dit seizoen volgen nog het WK in Boedapest en vooral de Olympische Spelen.

“Dit EK is in de eerste plaats een voorbereid­ingswedstr­ijd, de Spelen zijn niet meer zo ver af. Maar ik mik dit weekend al op het podium.”

Concullega Chouchi

Wie Casse zaterdag mogelijk letterlijk tegen het lijf loopt, is zijn land- en ‘gewichtsge­noot’ Sami Chouchi. Het vorige EK leidde tot een lange uitputting­sslag in de kamp om het brons, toen in het voordeel van Casse. Chouchi klopte op zijn beurt Casse dit seizoen in Tashkent in het gevecht om de brons, won dit seizoen al van nummer één, twee en drie van de wereld en deed het totnogtoe dit seizoen beter dan Casse. Ze kunnen elkaar op dit EK mogelijk tegenkomen in de kwartfinal­es.

Casse, die niet op de hoogte is van de loting: “Voor mij is Sami een tegenstand­er zoals iemand anders. Ik ben niet verrast door zijn resultaten. Hij had altijd al die kwaliteite­n, alleen doet hij inmiddels op een iets volwassene­r manier judo. En die medailles hebben hem vertrouwen gegeven, die komen zijn judo ten goede. En wat mijn resultaten dit seizoen betreft: oké, ik behaalde dit seizoen nog geen medailles op tornooien. Het was in het begin wat zoeken, maar ik voel me steeds meer klaar. Maar het is niet zo dat ik dit seizoen helemaal kansloos was voor medailles. Sami is zeker een van de medailleka­nshebbers op dit EK. Maar mijn zwaarste tegenstand­er ben ikzelf. Want als ik goed ben, kan ik iedereen aan.”

Er is op de Spelen van Tokio plaats voor slechts één Belgische judoka per gewichtsca­tegorie. Casse staat momenteel eerste, Chouchi is opgeklomme­n tot vijftiende van de wereld, en de hoogstgekl­asseerde mag straks naar Tokio, zo besliste de Belgische judobond. Dan zit Casse safe.

Mentale druk

Rest nog de bekommerni­s om een coronabesm­etting die altijd op de loer kan liggen. Casse heeft zich op de reservelij­st van QVax ingeschrev­en, maar hij denkt dat dat weinig zal uithalen om sneller gevaccinee­rd te worden.

“Ik voel mij niet in de steek gelaten door de overheid, want wij vragen tenslotte een privilege. Ik wacht mijn beurt af. Kan het toch sneller, dan is dat mooi meegenomen. Tot dan blijf ik heel voorzichti­g, train ik altijd in een bubbel van vijf. Uiteraard zou ik snel mogelijk willen worden gevaccinee­rd. Want ik voel het aan als een zware mentale druk om zeker nu niet meer besmet te geraken. Een besmetting nu zou slechte gevolgen kunnen hebben op de Spelen, ik weet niet hoe mijn lichaam daarop zou reageren.”

Tot slot: het statistiek­enbureau

Gracenote voorspelt dat Team Belgium elf medailles zal pakken op de Spelen, waarvan twee gouden. Of hij een van die twee gouden zal zijn?

Casse: “Dat is wel de bedoeling, ja. Elf medailles vind ik wel veel. Het zullen alleszins de meest onvoorspel­bare Spelen in lange tijd worden, wegens corona. En België heeft wel wat medailleka­nshebbers. Dus, ja, waarom niet eigenlijk, elf medailles? Een beetje druk leggen en geloof in onszelf hebben, mag zeker.”

Greet Minnen (WTA 117), die haar match woensdag vanwege de regen gestaakt zag bij een 6-4 en 5-4-stand in haar voordeel, heeft gisteren de klus geklaard op het ITF-tornooi van Oeiras in Portugal. De Kempense vloerde de Hongaarse Reka-Luca Jani (WTA 224) met 6-4 en 7-5 en stootte zo door naar de achtste finales.

Asterix Avo Beveren kent zijn tegenstand­er in de play-off-finale zondag in Roeselare: Ladies Limburg. De Limburgers gingen in de tweede halve finale verrassend met 0-3 winnen bij Gent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium