Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze meeting geldt als een generale repetitie voor Tokio”

Lotte Kopecky zet na een knap voorjaar op de weg nu alles op de piste

- KAREL LEMMENS

Lotte Kopecky schitterde tijdens dit voorjaar al op de weg en dat wil ze in de zomer samen met haar ploeggenot­e Jolien D’Hoore ook op de Olympische Spelen in Tokio op de piste doen. De meeting die van vandaag tot en met zondag in Gent plaatsvind­t, zal hen wijzer maken over wat ze nu al waard zijn en waaraan nog moet worden gesleuteld om helemaal top te zijn.

We willen toch eerst nog een laatste keer terugblikk­en op de weg. Heeft het lang geduurd voor je die verdomde pech diep in de finale van de Ronde van Vlaanderen had verteerd?

“‘s Avonds was ik toen toch niet de meest gezellige persoon, vrees ik. Het was echt balen omdat het me ook in de Strade Bianche was overkomen. Door dat oponthoud verloor ik alle kansen op mogelijke winst. Echt een gemiste kans dus. Het enige positieve dat ik onthoud, is dat ik, als alles meezit, de Ronde kan winnen.”

Lotte Kopecky:

(lacht)

Verloopt de overstap van de kasseiwege­n naar de snelle piste probleemlo­os?

“Het vraagt toch wat aanpassing, maar het was zo gepland en dus hebben we daar ook rekening mee gehouden. In het voorjaar heb ik samen met Jolien wekelijks één dag op de piste getraind. Dan verloopt de overgang uiteraard een pak vlotter. Na de Ronde ben ik, met de meeting van dit weekend voor ogen, meteen op de piste beginnen trainen. Dat was ook nodig, want het deelnemers­veld is van een erg hoog niveau. Je mag gerust schrijven dat het een WK waardig is. Door de pandemie zijn er bijna geen internatio­nale pistemeeti­ngs geweest en dus wilden nagenoeg alle landen die op de Olympische Spelen voor de medailles in aanmerking komen met een afvaardigi­ng aanwezig zijn. Ook voor mij was het WK in Berlijn vorig jaar in februari de laatste keer dat ik op de piste in competitie uitkwam. Deze meeting geldt dus echt als een

soort generale repetitie voor Tokio. Hierna is er alleen nog het EK in juni.” Wat staat er de komende dagen allemaal op je programma?

“Ik rij de puntenkoer­s, het omnium en de ploegkoers. Dat is niet min, maar ik moet dat aankunnen. De ploegkoers is uiteraard het belangrijk­ste omdat ik daarin samen met Jolien D‘Hoore in Japan de Belgische kleuren zal verdedigen. Vooral de aflossings­beurten zijn daarbij van belang.

Dat is altijd weer wennen als dat een tijd geleden is. De automatism­en zijn er nog wel, denk ik. Op training dan toch, al is een wedstrijd nog wat anders, natuurlijk. Uiteraard komt er een evaluatie na de meeting met het doel de laatste te verbeteren puntjes in de komende maanden bij te werken. Overal stond de voorbije weken te lezen dat ik op de weg duidelijk weer stappen vooruit heb gezet. Hopelijk kan ik die positieve lijn nu ook op de piste doortrekke­n.”

 ?? FOTO FOTO MARC VAN HECKE ?? Lotte Kopecky ging eerder deze week al trainen op de piste in Gent.
FOTO FOTO MARC VAN HECKE Lotte Kopecky ging eerder deze week al trainen op de piste in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium