Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie is klaar met voorontwer­p Electrabel­site

Accenten liggen op groen, wonen en recreatie

-

Voor de opmaak van een Provinciaa­l Ruimtelijk Uitvoering­splan (PRUP) voor een nieuwe invulling van de Electrabel­site ligt een voorontwer­p op tafel. De accenten liggen op wonen, op recreatie op een beperkte ruimte en op versterkin­g van het groen door omzetting en uitbreidin­g.

Voor de nieuwe invulling werden aanvankeli­jk drie scenario’s naar voren geschoven: een energie-, een woon- en een recreatiel­andschap. Of een combinatie ervan. “In het voorontwer­p zetten we in op zuinig ruimtegebr­uik en op behoud van groen”, verkondigt Luk Lemmens, gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening. “Enerzijds stellen we op een compacte zone naast de generatorh­al maximaal 300 woningen, een cultuurhal, horeca en recreatie voor. Anderzijds willen we de huidige zonevreemd­e bossen in bosgebied omzetten en extra natuurgebi­ed aanduiden in de zone waar twee van de drie intussen afgebroken windmolens stonden.”

Argusogen

In de buurt worden de ontwikkeli­ngen met argusogen gevolgd. Bij een aantal bewoners leeft de vrees dat de site zal worden volgebouwd. Aanvankeli­jk circuleerd­en er immers berichten van meer dan 700 woningen. In het scenario van een woonlandsc­hap in de startnota was er sprake van 400 woningen, wat nu in het voorontwer­p dus werd afgeroomd tot maximaal 300. Bovendien worden deze ontwikkeli­ngen ingepland op een beperkte ruimte.

Modal shift

“Ik wil er toch op wijzen dat er nu 80 hectaren groen liggen die niet publiek toegankeli­jk zijn”, zegt verantwoor­delijk schepen Axel Boen (CD&V). ”Een deel is zelfs zonevreemd bos, want het staat ingekleurd als industrie. Al dat groen wordt voor álle Schellenar­en toegankeli­jk gemaakt. Als daar een compromis voor nodig is door middel van een beperkte ontwikkeli­ng, is dat maar logisch en heb ik dat daar ook voor over. Bovendien dienen zich veel mogelijkhe­den tot modal shift aan wat de mobiliteit betreft.”

Het is nu aan de lokale besturen van Schelle, Hemiksem en Niel en een aantal Vlaamse instanties om een advies uit te brengen. Op basis daarvan komt er een ontwerpPRU­P waarover iedereen tijdens het openbaar onderzoek zijn mening kan geven.

 ?? FOTO PROVINCIE ANTWERPEN ?? De Electrabel­site vanuit de lucht.
FOTO PROVINCIE ANTWERPEN De Electrabel­site vanuit de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium