Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze senioren kunnen zo in het centrum blijven wonen”

Bouw nieuw dorpshart Kapellen ligt nog altijd op schema

- JAN BRYS

De bouw van een nieuw administra­tief centrum met Sociaal Huis, een werkwinkel en een dienstence­ntrum in het centrum van Kapellen zit nog volledig op schema. De totaalprij­s bedraagt niet minder dan 90 miljoen euro. De gemeente betaalt daarvan 22 miljoen euro. In het hele project zit ook nieuwe woonruimte voor de senioren van Kapellen.

Het begon jaren geleden met de vaststelli­ng van een bodemveron­treiniging onder de parking ’t Bruggeske. De gemeente werkte toen een totaalvisi­e uit. “We begonnen met de aankoop van enkele panden aan de Hoevenseba­an. Die hebben we gesloopt. Dan volgde de bodemsaner­ing en de afbraak van de feestzaal en het oude dienstence­ntrum”, legt burgemeest­er Dirk Van Mechelen (Open Vld) uit.

“Zodoende kwam er een ruimte van 6.000 vierkante meter vrij. In de bouwput die ontstond door de sanering, konden we dan een parking voor 170 wagens aanleggen. Daarboveno­p komt een modern administra­tief centrum met sociaal huis. Zo centralise­ren we de gemeentedi­ensten en die van het OCMW.” Stap voor stap ontstaat zo een nieuw dorpshart.

In dit ambitieuze project zit ook de bouw van feestzaal LUX aan het Marktplein. Die zaal is intussen al een tijd in gebruik. De werkzaamhe­den in het centrum zijn nu juist een jaar aan de gang en de aannemer zit al een stuk boven de grond.

Zwarte Beek

“Bedoeling is in augustus van dit jaar het administra­tief centrum winddicht te hebben. Voor het Dienstence­ntrum moet dat in november het geval zijn en voor de Werkwinkel december. Binnenin komt een groene zone. We gaan de Zwarte Beek die hier onder

gronds stroomt voor een stukje opnieuw openleggen”, voegt schepen voor Openbare Werken Koen Helsen (Open Vld) toe. “We zijn al lang met dit dossier bezig. Er komen 69 servicefla­ts

bovenop het Dienstence­ntrum. We vonden dit zeer belangrijk. Zo kunnen onze senioren in het centrum van de gemeente blijven wonen. Met de lift komen ze vanuit hun flat meteen in het Dienstence­ntrum. We maken in het project gebruik van het systeem van koude-warmteopsl­ag. Hierbij wordt de energie opgeslagen in de bodem. Op de daken komen zonnepanel­en”, zegt schepen voor Financiën Luc Janssens (Open Vld).

Ondergrond­se parking

Het gehele project is te bereiken via de Hoevenseba­an. Er is ook een toegangswe­g aan de Kerkstraat. Daar is ook de in- en uitgang van de ondergrond­se parking die plaats biedt aan 170 wagens.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Koen Helsen, Dirk Van Mechelen en Luc Janssens bij de bouwwerf, die nu snel vordert.
FOTO JAN BRYS Koen Helsen, Dirk Van Mechelen en Luc Janssens bij de bouwwerf, die nu snel vordert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium