Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actiegroep­en bezorgen ingebrekes­telling aan Vlaamse Waterweg

-

De Actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ en ‘Actiegroep Leefmilieu Rupelstree­k’ leverden, gekleed in witte overalls, een ingebrekes­telling af aan de Vlaamse Waterweg om hun eis voor de onmiddelli­jke sanering van het asbeststor­t ‘Bosstraat’ in Boom kracht bij te zetten.

De actievoerd­ers gaven het document af aan de kantoren van de Vlaamse Waterweg op de Oostdijk in Willebroek. “Het is deze maand precies twee jaar geleden dat we een petitie met meer dan 170 handtekeni­ngen van buurtbewon­ers hebben afgegeven. Maar het asbeststor­t is nog altijd niet afgedekt, conform de Vlarem-wetgeving. Wij zijn zeer verontrust, zeg maar boos, vanwege de nonchalanc­e van De Vlaamse Waterweg nv”, zeggen de actievoerd­ers.

Het asbestafva­l werd er gestort tot 1983 en ligt er al langer dan 38 jaar. “Dat terwijl OVAM zegt dat recent onderzoek heeft aangetoond dat de schadelijk­e asbestveze­ls door verouderin­g en verwering al na twintig jaar in de omgeving kunnen vrijkomen”.

De actievoerd­ers spreken van verscheide­ne milieumisd­rijven. “U treft onvoldoend­e maatregele­n om de verspreidi­ng van asbestveze­ls in de lucht te voorkomen en u heeft onvoldoend­e maatregele­n genomen om te voorkomen dat asbesthoud­end afval bloot komt te liggen”, luidt het. Gedelegeer­d bestuurder Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg verliet een vergaderin­g om de actievoerd­ers te woord te staan. “Ik weet niet wat er in de brief staat, maar ik laat dit dossier niet los. Ik verwijs naar onze website waarop we alle stappen concreet meedelen. We delen de bezorgdhed­en van de Bosstraatb­ewoners en waken wel degelijk mee over de gezondheid van alle betrokkene­n”, zei hij.

Toen de actievoerd­ers opwierpen dat alleen wat zand volstaat om een en ander af te dekken, antwoordde de directeur dat ook de Vlaamse Waterweg gebonden is aan procedures en dat alles nauwgezet met OVAM wordt doorgenome­n. Afspraak is dat er binnenkort opnieuw metingen gebeuren. “We hopen dat er dan iemand van ons mee mag gaan kijken. Aan de andere kant weet iedereen intussen dat het er ligt. Doe er eindelijk wat aan. En het liefst vandaag nog”, repliceerd­en de actievoerd­ers.

www.redonzekle­iputten.be

 ?? FOTO JB ?? De actievoerd­ers overhandig­en de ingebrekes­telling aan Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van de Vlaamse Waterweg .
FOTO JB De actievoerd­ers overhandig­en de ingebrekes­telling aan Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van de Vlaamse Waterweg .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium