Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij trekken naar Noorwegen”

Slagerij Fonteyne op het Laar stopt ermee na drie generaties

- JEF WIJCKMANS

Na ruim tachtig jaar komt een einde aan de derde generatie van slagerij-traiteursz­aak Fonteyne aan het Laar in Aartselaar. Maarten en Cathy (49), de zaakvoerde­rs, beslissen om gezondheid­sredenen naar Noorwegen uit te wijken. Twee van de drie kinderen hebben longproble­men en kunnen beter opgroeien in zuivere lucht. De zaak wordt overgenome­n door de broers Victor en Maxime Derks.

Drie generaties lang heeft de slagersdyn­astie van de familie Fonteyne geduurd. Het was Maurice Fonteyne die begin vorige eeuw de stiel als beenhouwer­sgast bij zijn oom in Antwerpen leerde. Samen met zijn vrouw Alice begon hij later met een slagerswin­kel aan de Kapellestr­aat in Aartselaar.

Dertig jaar later nam zoon Jozef met zijn vrouw Maria het roer over. De winkel met het aanpalende atelier verhuisde naar het Laar op de plaats waar tot nu nog altijd slagerij Fonteyne gevestigd is.

In 1997 was het dan de beurt aan de derde generatie. Maarten en echtgenote Cathy bleven al die tijd ambitieus en lieten zeven jaar geleden hun winkel nog volledig ombouwen. “Het was toen zeker niet de bedoeling om de zaak al zo snel van de hand te doen”, zeggen Maarten en Cathy. “Het is een dubbel gevoel, maar we stoppen op een hoogtepunt.”

Zoontje Mathieu

“Het is altijd een ongeloofli­jke tijd geweest waarin we graag hard werkten en creativite­it en dagelijkse inzet als evidentie ervaarden. Maar groot verlies en gezondheid­sproblemen zijn ons niet gespaard gebleven.”

Dertien jaar geleden stierf hun zoontje Mathieu door longproble­men. De jongste kinderen Joséphine (9) en Maurice (7) hebben ook te kampen met zware astma, waarvoor maandelijk­se opvolging vereist is. In het gezin is er ook nog de 20-jarige Delphine. “We vinden dat het nu tijd is om voluit van elkaar te genieten.”

“Ruim twee jaar geleden is de idee ontstaan om ons leven over een andere boeg te gooien. We voelden al snel het enthousias­me van Delphine om dit avontuur samen aan te gaan, als gezin.” De voorliefde voor bergen en ongerepte natuur vertaalt zich bij de Fonteynes in favoriete vakantiebe­stemmingen als Lapland, IJsland, Oostenrijk, Schotland en Noorwegen.

Noorwegen behoorde al snel tot één van de favoriete plekken om een nieuw leven te beginnen.

Hun dochter Delphine, ziet in haar Erasmus-studie in Oslo dé manier om het integreren te bevorderen. Ondertusse­n zijn de Fonteynes gestart met het leren van Noors. Joséphine en Maurice volgen al enige tijd Engelse les.

Via een gespeciali­seerd platform werd hun woning te koop gezet en wordt ook de zaak overgedrag­en. Vrijdag stappen Victor en

Maxim Derks er officieel in. Beiden zijn jonge twintigers, in Aartselaar geboren en getogen, die in

de overname een grote opportunit­eit zien. Ze krijgen de eerste tijd nog wel hulp van Maarten en Cathy. “Genieten van de natuur”

Initieel hadden de Fonteynes gepland om in juli te verhuizen, maar dat komt in het gedrang door de huidige coronamaat­regelen. ‘’Onze plannen bijsturen is een deel van het avontuur, maar we zijn overtuigd van ons doel. In ieder geval zoeken we een woonst ergens in volle natuur in de buitenregi­o van Oslo. Daar opnieuw met een slagerij beginnen is zeker niet ons doel.” Lodges verhuren is één van de mogelijkhe­den na hun drukke leven in Aartselaar. “Genieten van het gezin, de natuur en het vrije leven in een gezondere omgeving.“

 ?? FOTO JW ?? Maarten en Cathy Fonteyne met hun kinderen Delphine, Joséphine en Maurice en hun twee trouwe viervoeter­s
.
FOTO JW Maarten en Cathy Fonteyne met hun kinderen Delphine, Joséphine en Maurice en hun twee trouwe viervoeter­s .
 ?? FOTO RR ?? Maurice en Alice, de eerste generatie.
FOTO RR Maurice en Alice, de eerste generatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium