Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eiken sneuvelen voor fietspaden

- JAN AUMAN

Dankzij een onverwacht paasgesche­nk van de Vlaamse regering, kan de gemeente Schilde al begin volgend jaar zowel de Schoolstra­at, de Puttenhofl­aan als de Oelegemste­enweg volledig heraanlegg­en. “Over een lengte van ruim twee kilometer plannen we veilige fietspaden”, aldus de schepenen Olivier Verhulst (Open Vld) en Peter Mendonck (N-VA). Dat daarvoor wellicht meer dan honderd hoge Amerikaans­e eiken moeten sneuvelen, botst bij bewoners op weerstand.

“We waren wel van plan om deze belangrijk­e verkeersas aan te pakken, maar niet zo snel. Maar als de Vlaamse overheid plots anderhalf miljoen euro subsidies aflevert in Schilde, kan je als gemeente alleen maar dankbaar zijn. En dus schakelen we nu samen met partner Pidpa met plezier een versnellin­g hoger in het planningsp­roces”, aldus Peter Mendock, schepen voor Openbare Werken.

Wat staat er precies te gebeuren? Het volledige traject in het verlengde van de pas heraangele­gde N121 (Gillès de Pélichylei-Brasschaat­sebaan) vanaf de Turnhoutse­baan tot de grens met Ranst gaat op de schop. De aansluiten­de Schoolstra­at, Puttenhofl­aan en Oelegemste­enweg worden uitgerust met een gescheiden riolerings­stelsel, maar ook bovengrond­s verandert er heel wat.

“We gaan de weginfrast­ructuur aanpassen zodat bv. in de Oelegemste­enweg de onlangs verlaagde maximumsne­lheid ook zal gerespecte­erd worden. Nu wordt daar nog altijd te snel gereden”, erkent schepen van Mobiliteit Oliver Verhulst (Open Vld).

Die is vooral blij dat over alweer twee extra kilometer veilige fietspaden aangelegd worden. “Mede dankzij de recente inspanning­en van buurgemeen­te Schoten op de Botermelkb­aan, zullen fietsers straks over een afstand van liefst 12 kilometer - vanaf het centrum van Brasschaat tot aan de grens met Oelegem - over een boulevard beschikken om zich comfortabe­l te verplaatse­n”, maakt Verhulst de balans op van de voorbije drie jaar investeren.

Er wordt volop getekend aan de plannen. Op 22 april krijgen bewoners toelichtin­g op een digitale infovergad­ering. Op 27, 28 en 29 april worden de plannen tentoonges­teld in Werf 44. In juni zal de gemeentera­ad het dossier ter goedkeurin­g voorgelegd krijgen en meteen de knoop moeten doorhakken over het lot van de mooie Amerikaans­e eiken langs beide zijden van de Oelegemste­enweg. Sowieso een heikel punt.

Boomexpert

Verhulst: “Ik ben ook bevoegd voor Milieu en de eerste die vindt dat bomen niet per se ondergesch­ikt zijn aan nieuwe weginfrast­ructuur. We hebben dus meteen een onafhankel­ijk boomexpert – de firma Krinkels uit Londerzeel – aangesteld. Uit het expertisev­erslag is gebleken dat de schade aan de wortels van de eiken onvermijde­lijk van die aard zou zijn, dat ze enkele jaren na de werken al zouden omvallen of gekapt moeten worden. Een dubbelchec­k onder leiding van onze eigen milieudien­st leidde tot dezelfde conclusie: beter nu kappen. De gemeentera­ad zal finaal de beslissing nemen.”

Verhulst wijst er verder op dat enkele zogenaamde ‘toekomstbo­men’ zullen blijven staan als beeldbepal­ende relicten.

“Jonge bomen gaan we elders in Schilde zelfs heraanplan­ten en we zorgen voor evenveel nieuwe bomen in de plaats van de gekapte eiken. Geen twijgjes zoals op de Turnhoutse­baan richting Zoersel, maar flink uit de kluiten gewassen exemplaren. Minstens zo groot als de bomen die we geplant hebben op de Brasschaat­sebaan en de Gillès de Pélichylei.”

Dreefeffec­t

Ruud Dijkgraaf, al 21 jaar bewoner van de Oelegemste­enweg, is er het hart van in dat de prachtige hoge eiken geofferd worden.

“Die zijn nog maar zestig jaar oud. Dat is niks in het leven van zo’n eik. Heel het dreefeffec­t, wat deze steenweg zo karaktervo­l maakt, dreigt te verdwijnen. Jonge bomen in de plaats kunnen dat effect nooit evenaren en halen bovendien maar de helft zoveel CO2 uit de lucht als deze monumental­e bomen”, vertolkt Dijkgraaf de mening van heel wat buren.

Dat ze vrezen dat door het kappen van de hoge bomen ook hun eigen woningen in waarde zullen dalen, speelt zeker mee.

Dijkgraaf en buren leggen zich niet neer bij het ‘doodvonnis’ en eisen dat de gemeente haar huiswerk nog maar eens overdoet om ‘hun’ eiken te redden.

 ?? FOTO JAA ?? Ruud Dijkgraaf (rechts) koestert samen met zijn buren de oude Amerikaans­e eiken langs de Oelegemste­enweg. “Het moet toch mogelijk zijn om de baan weer aan te leggen mét behoud van deze bomen?”
FOTO JAA Ruud Dijkgraaf (rechts) koestert samen met zijn buren de oude Amerikaans­e eiken langs de Oelegemste­enweg. “Het moet toch mogelijk zijn om de baan weer aan te leggen mét behoud van deze bomen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium