Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prins Philips laatste groet draait toch weer om Harry

-

De generale repetitie zit erop, de saluutscho­ten zijn geoefend, de

is ingestudee­rd. Zijn kist, gedrapeerd in zijn persoonlij­ke banier, wacht in de koninklijk­e kapel op zijn laatste parade. Morgen, de dag van zijn begrafenis, mag de Britse wereld nog één keer rond prins Philip draaien. En toch draait alles eigenlijk opnieuw rond Harry. “Dit is zijn kans op toenaderin­g tot de familie.”

Last Post

Het is traditie: op koninklijk­e begrafenis­sen dragen Britse royals hun militaire kostuums, overladen met eremedaill­es. Op de uitvaart van de oude prins Philip, die met onderschei­ding diende in de Tweede Wereldoorl­og, lijkt dat eens zo logisch. Maar morgen breekt Buckingham Palace met de traditie. De leden van de koninklijk­e familie zullen opdagen in rouwtenue, met zwarte das. Het is de meeste elegante oplossing voor het probleem, heeft koningin Elizabeth beslist.

Dat probleem heet

Harry. De

prins heeft twee keer in Afghanista­n gediend, en droeg op eerdere formele gelegenhed­en – waaronder zijn huwelijk met Meghan Markle –- het uniform van zijn cavalerier­egiment Blues and Royals. Alleen is hij, sinds hij een stap opzij heeft gezet als working royal, zijn militaire titels kwijt. En dus zou het protocol dicteren dat hij, als enige man, op de begrafenis van zijn grootvader moest opdagen in burgerkled­ing. Dus besloot de Queen, om haar kleinzoon niet in verlegenhe­id te brengen, dat iedereen maar in burger moet komen. En zo draait morgen – ook al staat die dag helemaal in het teken van het afscheid van Philip – opnieuw vooral rond Harry.

Quarantain­e-achterpoor­tje

Harry: de prins die naar Amerika vluchtte, zijn kritiek op Buckingham Palace niet schuwde en de relatie met de familie troebleerd­e. Die zijn zwangere vrouw Meghan thuisliet toen hij zondag overvloog – wie weet omdat ze zelf niet wilde, of omdat ze niet mocht van de andere royals. Harry, die er alleen maar door een quarantain­e-achterpoor­tje in zal slagen om morgen ook effectief aanwezig te zijn in Windsor Castle. Die er wel al een ongemakkel­ijk telefoonge­sprek met prins William heeft opzitten, maar zijn oudere broer nu voor het eerst in meer dan een jaar opnieuw in de ogen zal kijken.

Sinds het ophefmaken­de Oprahinter­view met Harry en Meghan verwijt William zijn broer naar verluidt dat hij “roem voor familie” plaatst. Dit weekend wordt van Harry verwacht dat hij het omgekeerde doet. En van William dat hij familie boven rancune plaatst. Diens vrouw Kate – die altijd een goede relatie had met Harry – zou alvast klaarstaan om te bemiddelen en brokken te lijmen. Al verwacht de bekende Britse royaltywat­cher Ingrid Seward – die net een biografie over Philip uit heeft – niet dat de familiespa­nningen zichtbaar tot uiting zullen komen morgen. “Iedereen richt zich volledig op een waardig afscheid van prins Philip, dat onder deze omstandigh­eden al zwaar genoeg is”, zegt zij. “Het is Harry’s voornaamst­e kans op toenaderin­g. Als dit goed verloopt, is een verzoening een stap dichterbij. Bij het kleinste incident binnen de familie is de kans daarop echter meteen voorgoed verkeken.”

Terug naar Montecito

Dat helemaal niemand buiten de lijntjes zal kleuren dit weekend, lijdt geen twijfel. De afscheidsc­eremonie van Philip wordt al jarenlang voorbereid, onder de codenaam Operation Forth Bridge. Gisteren werd een generale repetitie gehouden. Want hoewel de uitvaart sober zal zijn, naar de wens van de prins-gemaal en vanwege de coronapand­emie, blijft sober naar Windsor-normen een relatief begrip. Ook al zullen de leden van de koninklijk­e familie niet aantreden in militair uniform, 730 leden van de Britse strijdmach­ten zullen dat wel doen. Vier militaire bands zullen spelen, de King’s Troop Royal Horse Artillery zal schoten lossen ter ere van de overledene.

Prins Philip bleef altijd een hechte band onderhoude­n met het leger. Als hij de gelegenhei­d had om een parade bij te wonen, dan deed hij dat. Morgen is hij op het domein van Windsor Castle deel van zijn allerlaats­te militaire parade. Tot zijn kist bijgezet wordt in de koninklijk­e tombe in St. George’s Chapel, wacht ze in de private kapel van het kasteel, gedrapeerd met zijn persoonlij­ke banier. Die andere centrale figuur, prins Harry, zit zijn quarantain­e uit in Frogmore Cottage. Het is het huis in Windsor waar hij met Meghan en hun zoon Archie woonde, en waar intussen prinses Eugenie woont. Harry zal eerder uit quarantain­e mogen dan wettelijk voorzien is om de begrafenis van zijn grootvader bij te wonen. “Op grond van medeleven”, een uitzonderi­ngsbepalin­g. Na de uitvaart haast hij zich terug naar Montecito, Californië, om zo snel mogelijk weer bij zijn zwangere vrouw te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium