Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw coronageva­ar komt uit India

Ook al besmetting­en in ons land

-

Met minstens 200.000 nieuwe besmetting­en per dag is India momenteel met voorsprong het epicentrum van de coronapand­emie. De motor van de Indiase tweede golf zou een nieuwe variant zijn. Deze lijkt vooral jongeren te treffen en kan de immuniteit omzeilen. Het beestje is ook al opgedoken in het Antwerpse.

India gaat door een zware tweede golf. Grootstede­n Delhi en Mumbai kunnen de coronapati­ënten nauwelijks bijhouden. Nochtans is van een lockdown geen sprake. Het woord is taboe sinds het tijdens de eerste golf een exodus van arbeidsmig­ranten op gang bracht. Ze verlieten de steden voor hun vaak afgelegen geboortedo­rp en namen zo het virus mee. Pas nu het tij is gekeerd, beginnen de lokale overheden weer te verstrenge­n.

Een belangrijk­e oorzaak van de tweede golf zou de lakse houding van de autoriteit­en kunnen zijn. Religieuze festivals gingen door, net als verkiezing­smeetings van president Narendra Modi.

Volgens veel Indiërs is er meer aan de hand. Ze wijzen naar de nieuwe variant B.1.617. Die maakt het virus niet alleen besmetteli­jker, het lijkt ook de bestaande immuniteit te kunnen omzeilen én lijkt vooral jongeren te treffen.

De variant werd voor het eerst opgemerkt in december, maar begon pas vorige maand aan zijn opmars. Ook in Europa zijn tientallen gevallen bekend, waarvan enkele in het Antwerpse. De situatie in India is meer dan alarmerend, maar volgens virologen komt onze volksgezon­dheid niet meteen in gevaar. Er is nog weinig zeker over deze variant. Bewijs voor de vermeende eigenschap­pen ontbreekt en de malaise is wellicht in de eerste plaats aan de Indiase context te wijten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium