Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig bewijs van gesjoemel: broers lopen celstraf met uitstel op

Broers krijgen celstraf met uitstel

- THEO DERKINDERE­N

De broers B., de twee mannen achter de restaurant­s van de ondertusse­n failliete Il Caprianigr­oep, zijn veroordeel­d tot zes maanden celstraf met uitstel voor financieel gesjoemel. Een lichte straf in vergelijki­ng met de dertig maanden cel die gevorderd was. De rechtbank achtte maar enkele van de tenlastele­ggingen bewezen. Wel kreeg een van de broers een beroepsver­bod opgelegd.

Een luxelevent­je dat ze betaalden met geld uit de vennootsch­appen. Dure auto’s met chauffeur, snoepreisj­es naar Ibiza en viparrange­menten op de populaire dancefesti­vals. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de broers Avi en Shaly B. het geld uit hun vennootsch­appen voor zichzelf aangewend. Geleend geld van investeerd­ers dat ze eigenlijk alleen maar mochten aanwenden voor hun vennootsch­appen. Het parket schetste tijdens de inleidende zitting dan ook een allesbehal­ve fraai beeld van de broers B.

Drugsgeld

Het onderzoek startte toen het gerecht merkte dat Avi en Shaly op korte tijd grote furore maakten in de horecawere­ld. In enkele jaren tijd bouwden ze trendy zaken uit in onder meer Mechelen, Antwerpen en Turnhout en lagen er plannen op tafel om hun horecaimpe­rium nog verder uit te bouwen.

Er rezen snel vermoedens dat de horecazake­n werden gebruikt om drugsgeld wit te wassen. Een betichting die door het parket evenwel niet kon worden hardgemaak­t. Wel was men er zeker van dat er honderddui­zenden euro’s uit de vennootsch­appen werden gehaald en daarom werden de twee broers, samen met hun moeder, boekhoudst­er en financieel raadgever, ook gedagvaard.

20 uur per dag werken

De advocaten van de beklaagden kwamen met een heel ander verhaal op de proppen en onderstree­pten dat hun cliënten geen decadent leventje leidden. “Integendee­l. Ze werkten vaak tot twintig uur per dag om hun zaken draaiende te houden. Het geld werd gebruikt om de facturen te betalen en om de lonen te kunnen uitbetalen. En toen het nieuws van het gerechteli­jke onderzoek uitlekte, draaiden de banken zelfs de geldkraan dicht.”

De drie rechters van de correction­ele rechtbank volgden het standpunt van de verdedigin­g voor een groot deel en oordeelden dat slechts enkele betichting­en ook voldoende bewezen waren. Het ging om het verduister­en van alles samen ongeveer 100.000 euro uit de vennootsch­appen. Een heel pak minder dan bijna 400.000 euro waarover het Openbaar Ministerie het had

Alleen de twee broers werden veroordeel­d. Shaly liep zes maanden cel met uitstel op, Avi kreeg dezelfde straf, maar moet enkele voorwaarde­n naleven. Hij kreeg ook een beroepsver­bod voor een periode van vijf jaar.

Of het parket in beroep gaat tegen de uitspraak, was donderdag nog niet geweten.

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Avi B. kreeg een beroepsver­bod voor een periode van vijf jaar.
FOTO PATRICK HATTORI Avi B. kreeg een beroepsver­bod voor een periode van vijf jaar.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Onder meer in Mechelen openden de broers een fonkelnieu­we zaak, naast de E19.
FOTO JOREN DE WEERDT Onder meer in Mechelen openden de broers een fonkelnieu­we zaak, naast de E19.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium